Ezért keresse a fekete áfonyát
Rendkívül sokoldalú hatással bír a feketeáfonya. Remek antioxidáns, összetevőinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, védi a szemet, a gyomrot, a szív- és érrendszert, lassítja az öregedést. És ez még nem minden.
A fekete áfonya Észak-és Közép-Európa alpesi tájain, középhegységeiben őshonos félcserje, a népgyógyászat emberemlékezet óta használja fel bogyóját és leveleit. A modern tudománynak köszönhetően tudjuk, hogy többféle antioxidánsban gazdag, A-, B1-, C- és D-vitamint, pantoténsavat, és nikotinamidot tartalmaz.
A fekete áfonya számos területen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, illetve segíti a gyógyulást:
- támogatja az immunrendszer működését;
- antibakteriális hatású;
- erősíti a hajszálereket, védi a szív-és érrendszert, segít megelőzni az érelmeszesedést;
- javítja a véráramlást;
- csökkenti a vér cukorszintjét;
- gyulladáscsökkentő;
- bőrvédő hatású;
- támogatja a szem egészségét, a látás élességét;
- lassítja a szervezet öregedését;
- hozzájárul a gyomorfekély megelőzéséhez;
- mérsékli a menstruációs panaszokat.
A feketeáfonya cserenyagainak köszönhetően a szárított bogyók – összehúzó hatásuk miatt – segítenek kezelni a szájban, torokban kialakult gyulladásokat és a hasmenést. A friss áfonya viszont inkább hashajtó hatású. Számos előnyös tulajdonsága okán a fekete áfonyát sok helyen termesztik, de a vadon termő bogyó gazdagabb tápanyagokban – természetes hatóanyagainak legkoncentráltabb forrását pedig a fekete áfonyából készült étrend-kiegészítők jelentik.
nap Kosárba