Ezért nem bánja meg, ha sok dinnyét eszik

A lédús görögdinnye remek szomjoltó a nyári melegben, emellett tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, számos ponton támogatja szervezetünket az immunrendszertől az emésztésen át a fogyókúráig.

Talán nem nagy túlzás úgy fogalmazni, hogy a görögdinnye a nyár legkedveltebb gyümölcse (valójában zöldség) hazánkban. Magyarország ráadásul valóságos dinnyenagyhatalom, ez a tökféle nagy területen, bőséggel és jó minőségben terem. Mivel pedig augusztus 3. a dinnye világnapja, nézzük is, milyen előnyös élettani hatásokkal jár a zöld héj alatt rejlő lédús, vörös „hús” fogyasztása.

A görögdinnye gazdag karotinoidokban, rostokban, sok C-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül a kalciumot, magnéziumot és káliumot érdemes kiemelni. Beltartalmának köszönhetően a görögdinnye:

  • támogatja az immunrendszer működését;
  • tisztítja a veséket, csökkenti a vér húgysav-koncentrációját;
  • csökkentheti a vérnyomást;
  • hozzájárul az erek védelméhez;
  • támogatja a szív egészségét;
  • akadályozza a vérrögök kialakulását;
  • gyulladáscsökkentő hatású;
  • javítja az emésztés;
  • csökkentheti az izomfájdalmakat;
  • stimulálja a libidót;
  • jót tesz a bőrnek.

Mivel a görögdinnye 92 százaléka víz, hozzájárul a szervezet rehidratálásához, ami főleg a nagy nyári melegben igen hasznos. Mindemellett kalóriatartalma alacsony, viszont tápanyagokban és rostokban gazdag: fogyókúrázók is könnyen és kevés kockázattal lakhatnak jól vele.