Ezért nem bánja meg, ha sok dinnyét eszik
A lédús görögdinnye remek szomjoltó a nyári melegben, emellett tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, számos ponton támogatja szervezetünket az immunrendszertől az emésztésen át a fogyókúráig.
Talán nem nagy túlzás úgy fogalmazni, hogy a görögdinnye a nyár legkedveltebb gyümölcse (valójában zöldség) hazánkban. Magyarország ráadásul valóságos dinnyenagyhatalom, ez a tökféle nagy területen, bőséggel és jó minőségben terem. Mivel pedig augusztus 3. a dinnye világnapja, nézzük is, milyen előnyös élettani hatásokkal jár a zöld héj alatt rejlő lédús, vörös „hús” fogyasztása.
A görögdinnye gazdag karotinoidokban, rostokban, sok C-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül a kalciumot, magnéziumot és káliumot érdemes kiemelni. Beltartalmának köszönhetően a görögdinnye:
- támogatja az immunrendszer működését;
- tisztítja a veséket, csökkenti a vér húgysav-koncentrációját;
- csökkentheti a vérnyomást;
- hozzájárul az erek védelméhez;
- támogatja a szív egészségét;
- akadályozza a vérrögök kialakulását;
- gyulladáscsökkentő hatású;
- javítja az emésztés;
- csökkentheti az izomfájdalmakat;
- stimulálja a libidót;
- jót tesz a bőrnek.
Mivel a görögdinnye 92 százaléka víz, hozzájárul a szervezet rehidratálásához, ami főleg a nagy nyári melegben igen hasznos. Mindemellett kalóriatartalma alacsony, viszont tápanyagokban és rostokban gazdag: fogyókúrázók is könnyen és kevés kockázattal lakhatnak jól vele.