Ezért nem jó alufóliában sütni az ételt
A hő és a savas összetevők hatására alumínium jut az ételbe, ami magas koncentrációban káros lehet.
Mindennapjaink során sok alumíniummal találkozunk, sőt szinte elkerülhetetlen, hogy a szervezetünkbe kerüljön. Kis mennyiségben ez még nem is jelent gondot, az Egészségügyi Világszervezet szerint testsúly-kilogrammonként 40 milligrammnyi mennyiséget tudunk kiválasztani, vagyis egy 60 kilós ember számára 2400 mg még nem jelent egészségügyi kockázatot –írja az IFLScience.
A legtöbb ember azonban ennél nagyobb mennyiségnek van kitéve, miután több élelmiszer, ital, kozmetikum tartalmaz alumíniumot. A túlzott alumíniumbevitel káros lehet néhány csontbetegségben vagy vesekárosodással szenvedő beteg számára, illetve egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában is lehet szerepe.
Fontos „forrásként” tekinthetünk az alumínium edényekre is. Ezeket oxidációs eljárással kezelik, így anyaguk nem jut az ételbe, ám mosogatás, dörzsölés közben ez a réteg elhasználódik. Ezeket az edényeket tehát nem ajánlott sikálni, sőt. Az új alumínium edényben érdemes többször vizet forralni, amíg matt nem lesz az alja – ez a természetes oxidréteg megakadályozza a kimosódást.
Még nagyobb probléma a sütéshez használt alufólia, azaz amikor alufóliába csomagolva sütjük az ételt. A magas hőmérsékleten ugyanis az ételbe szivárog a fólia fémtartalma: minél magasabb a hőmérséklet és minél több ideig van a sütőben, annál több alumínium szabadul fel. Elsősorban a folyékony, savas közegben (citromos, vagy paradicsomos) főtt ételek oldják az alufóliát. Hideg ételeket csomagolhatunk alufóliába, de ne sokáig, egyes összetevők ugyanis, például némely fűszer idővel ugyancsak kikezdi az alumíniumot.