Ezért rágja szét a görögdinnye magját

A görögdinnye vízzel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal tölti fel a nyáron kimerült szervezetet, méregtelenít, tisztítja a vaséket, védi az ereket. A dinnyemagok különösen értékesek, ha az ember nem ódzkodik jól megrágni őket.

A nyári nagy melegben nehezebb ideális csemegét találni egy jól lehűtött, frissítő ízű görögdinnyénél. Afrikában honos, a tökfélék családjába tartozó növényről van szó, ami már 5000 éves egyiptomi feljegyzésekben is szerepel, Európába a XIII. században került. Főleg kellemes íze és cukortartalma miatt örvend nagy népszerűségnek, magas, 90-95 százalékos víztartalma miatt nyáron kifejezetten előnyös a fogyasztás.

Segít az izzadással elvesztett víz pótlásában, miközben vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetet. A görögdinnye tartalmaz A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint és C-vitamint, illetve kalciumot, magnéziumot, káliumot, és rostokat, valamint többféle hasznos karotinoidot. A vitalizálás és frissítés mellett:

  • vizelethajtó hatású, segíti a káros anyagok ürítését;
  • átmossa a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját;
  • csökkenti a vérnyomást;
  • erősíti az érfalakat, gátolja a vérrögök kialakulását;
  • jót tesz a bőrnek;
  • erősíti az immunrendszert;
  • sőt, még a libidót is emeli férfiak és nők esetében egyaránt.

A dinnyemag sokak ellensége, pedig egyben lenyelve nem okoz semmiféle problémát, észrevétlenül halad át az emésztőrendszeren. Ám ez „pazarlás”, ahogyan fogyasztás előtt kimagozni is az: a dinnyemagot alaposan összerágva előnyös élettani hatásokban részesülhetünk. Tartalmazza csaknem az összes esszenciális aminosavat, bőven találunk benne cinket, vasat, kalciumot és B-vitaminokat.