Ezért szeressük a cukkinit
Gyulladásgátló, javítja a vérkeringést, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, lassítja az öregedési folyamatokat. Sokoldalúan elkészíthető, és fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
A cukkini Közép-Amerikából származik, a tökfélékhez, egészen pontosan a spárgatökökhöz tartozik, megjelenése változatos. Formája lehet hosszúkás vagy körte alakú, esetleg gömbölyded, színe a sötétzöldtől a sárgáig, cirmosig terjed. Felhasználása rendkívül sokoldalú, nyersen, főve és sütve is fogyasztható.
Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázók számára kiváló választás, de értékes beltartalma okán mindenkinek ajánlott.
Vitaminok és gyulladások
Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratál, gazdag C-, B-vitaminokban és K-vitaminban és folátban. Utóbbi a B9-vitamin természetben előforduló formája, a szervezetben sokkal jobban hasznosul, mint közismertebb, szintetikus megfelelője, a folsav. Az ásványi anyagok közül tartalmaz foszfort, nátriumot, magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, cinket, rezet és mangánt találunk benne.
Hashajtó hatással rendelkezik, de remek gyulladáscsökkentő valamint beválhat gyomorfertőzések ellen is. Magas tápanyagtartalma mellett a cukkiniben található fitonutriensek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak.
Rostok és kálium
Magas rosttartalma és a nedvesség támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást. Az élelmi rostok növelik a teltségérzetet, ezáltal csökken az elfogyasztott étel mennyisége, az elhízás kockázata. Lassítja az öregedési folyamatokat, és a vércukor szintjét.
Káliumtartalma javítja a vérkeringést, a benne lévő lutein és zeaxantin erősíti a szemet, e vegyületek csökkentik az öregedésből eredő szemproblémákat. A cukkini segíti a nyugodt alvást, de alkalmazható a fáradtság és a rossz kedv ellen is.