Ezért veszélyes bármilyen öndiagnózis!
Miután valaki megállapítja önmagáról, hogy laktózérzékeny, mert fáj a hasa vagy puffad a tejtől, nyilván kerüli a tejtermékeket. Ám ezzel még nagyobb kárt okoz a szervezetének. Sokan anélkül állapítják meg magukról a betegséget, hogy orvos megerősítette volna a diagnózist, és nem tudják, hogy más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.
A laktóz intolerancia tulajdonképpen egy emésztési zavar: a laktózérzékeny emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni, azaz lebontani a tejcukrot. Az ehhez szükséges laktáz nevű enzimből ugyanis nem termelődik elegendő a szervezetükben - a tünetek puffadás, hasmenés, bélgörcsök.
Az öndiagnózis azért is veszélyes, mert az egyszerűnek tűnő következtetés - ha tejet iszom, tüneteim vannak - téves lehet - hívja fel a figyelmet Pálfi Erzsébet, a SOTE Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. Puffadást okozhat az ülőmunka, a mozgáshiány, illetve más emésztőszervrendszeri betegségek is. Ezért a kivizsgálás elengedhetetlen, mielőtt diétába kezd valaki. Ez laktózszegény étrendet jelent, vagyis csak laktózmentes tejet, tejterméket fogyaszthat a beteg. Ezekbe a szervezetből hiányzó laktáz enzimet ugyanis beleteszik, így már az élelmiszerben elbontják a laktózt.
Pálfi Erzsébet szerint azért sem megoldás a tej fogyasztásának elhagyása, mert a tejtermékek a legjobb kalciumforrások. A termékcsoport nélkül a szervezet kalcium szükségletét nem lehet biztosítani. A dietetikusok ezért határozottan azt képviselik, hogy napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztása ajánlott, akár laktózmentes formában. A szakorvos néhány tévhitet is eloszlat: nemcsak a felhívja a figyelmet arra is, nemcsak a tehéntej, hanem a kecske-, és juhtej is tartalmaz laktózt.