Ezért vétek meghámozni az almát
Sokan hámozva eszik az almát, csak a gyümölcs húsát fogyasztják, pedig a héja a legértékesebb része. Mutatjuk, miért.
Az alma hazánk legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcse, ami remek ízén túl annak is köszönhető, hogy jól eláll, télen is szinte frissen fogyasztható. Húsa tartalmaz C-vitamint, bár nem olyan mennyiségben, mint a télen ugyancsak népszerű citrusfélék, de A-vitaminban és B-komplex vitaminokban is gazdag. Ásványi anyagokból cinket, káliumot, kalciumot, jódot, fluort és szelént találunk benne nagyobb mennyiségben.
Méregtelenít, segíti a súlycsökkentést, támogatja az immunrendszer működését, hozzájárul a vér koleszterinszintje és a vérnyomás csökkentéséhez. Rost- és savtartalmának köszönhetően javítja az anyagcserét, serkenti a bélmozgást, segíti az emésztést, illetve székrekedésre és hasmenésre is egyaránt hatásos.
Az almának sokan csak a húsát fogyasztják, vagyis meghámozzák, a héját pedig eldobják – nagy hiba, mert ez a gyümölcs élettanilag legértékesebb része. Ennek egyik oka, hogy a héj tartalmazza a gyümölcs rosttartalmának mintegy kétharmadát, ezek az élelmi rostok pedig:
- támogatják az emésztőrendszert;
- segítik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését;
- csökkentik az éhségérzetet, ezáltal hozzájárulnak a sikeres fogyáshoz.
Emellett gazdag antioxidánsokban, A- és C-vitaminban – a vitaminok jelentős része is a héjban vagy közvetlenül alatta rejtőzik. Ezáltal pedig maga az almahéj is jelentősen hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és szervezetünk egészségéhez.