Ezt a gyomnövényt érdemes megenni
Aki nem ismeri, annak a kövér porcsin csak egy bosszantó gaz, egyébként pedig például az omega3 zsírsav kiváló forrása.
A mérnöki pontossággal megtervezett gyepen valóban bosszantó a kövér porcsin, amivel egyes tájakon disznóporcsin, kövérfű, kövérke néven is találkozhatunk. Június vége felé jelenik meg a homokos talajban, szárazság, eső nem árt neki, szinte kiirthatatlan. A legjobb helye a házipatikában van. Ereje leveleiben és fiatal hajtásaiban van, június-augusztus között gyűjthető.
Rendkívül gazdag omega3 zsírsavakban, különösen a vízben és zsírban is oldódó Alfa-Liposavban - ez az antioxidáns így könnyen bejut a sejtekbe, és hatékonyan képes felvenni a harcot a károsító szabadgyökökkel szemben. Nagy arányban tartalmaz más antioxidánsokat is, valamint C- és E-vitamint, béta-karotint és fontos ásványi anyagokat.
Hatásai:
- lassítja az öregedési folyamatokat;
- védi az artériákat;
- vértisztító, vérzéscsillapító;
- belsőleg és külsőleg is enyhíti a reumás fájdalmakat;
- féreghajtó;
- gyulladáscsökkentő;
- segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat;
- lazítja az izomgörcsöket;
- bőrnyugtató;
- lázcsillapító;
- enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit.
Kellemes, kissé savanykás, sós íze miatt húsételek, saláták kiváló kiegészítője, de az idősebb levelekből főzeléket is készíthetünk.