Ezt kell tudnia, ha diót eszik!

Közeledik a húsvét, a sonka és a tojás mellett majd' minden asztalon megjelennek a diós-sütemények is. Ne csak az íz miatt vegyen belőlük kétszer!

A kerti nagy diófa nyugalmat áraszt, stabilitást, biztonságot, megállapodottságot sugároz. Már csak azért is, mert későn fordul termőre, mint ahogy a népdal is mondja: "Én ültettem diófát,/más köti hozzá a lovát". Gyönyörű fájából értékes bútor készül, terméséből pedig a legkiválóbb édességek. Csakhogy a dió még ezeknél is sokkal többet ér.

Rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz növényi Omega-3 zsírsavakat. Nőknél csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét, tisztítja a vért, segít megelőzni az erek rugalmasságát, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Hatékony gyomor- és bélhurut ellen, serkenti az emésztést és féregűző hatása van, ápolja, nyugtatja a bőrt. Jó íze miatt nem kell nagy erőfeszítés a fogyasztásához, de kivonatai a különféle táplálékkiegészítőket és kozmetikai szereket is értékesebbé, hatékonyabbá teszik.

Erős antioxidáns, azaz hatékonyan száll szembe a sejtjeinket pusztító szabadgyökökkel, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Egy csaknem 120 ezer főt vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy 11 százalékkal kevesebb volt a rákos, és 29 százalékkal szívbetegség okozta halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak diót. Különösen mell- és prosztatarák ellen javasolt.