Fahéj cukorbetegség és fertőzések ellen
A fahéj antioxidáns, támogatja az immunrendszert, segít kedvező szinten tartani a vércukor és a koleszterin szintjét. Hozzájárul a fogyáshoz, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, jótékonyan hat íngyulladás esetén, pusztítja a fogszuvasodást, a kellemetlen szájszagot okozó kórokozókat.
A fahéj a babérfélék közé tartozó fa, a ceyloni fahéjfa vagy a cassia lehántott kérge, amit évezredek ót alkalmaznak fűszerként és gyógynövényként egyaránt. Íze és illata mással összetéveszthetetlen, a konyhában nem csak az édességeket lehet vele feldobni. A keleti fűszer Európában rendkívül drága volt, ezért csak az igazán tehetősek részesülhettek gyógyhatásaiban: a középkorban elsősorban ízületi gyulladások és krónikus köhögésre alkalmazták.
A modern tudomány számos előnyös élettani hatását tárta fel, fogyasztása egész évben hasznos, sőt táplálék-kiegészítők összetevőjeként is találkozhatunk vele.
Vércukor és diéta
Elsősorban azt érdemes kiemelni, hogy a fahéj kedvező hatással van a vércukor szintjére. A szénhidrátban dús ételek fahéjjal fogyasztva például nem okoz hirtelen emelkedést a vércukor szintjében. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát, hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javul a szervezet inzulinválasza. Jótékonyan hat a vérzsírokra is azzal, hogy gátolja a vér trigliceridszintjének emelkedését, ezáltal csökken a károsodást okozó plakkok kialakulása.
Segíti az emésztést, kezeli az emésztési zavarokat, enyhíti a puffadást, csillapítja a hányingert és görcsoldó hatású. Gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztőnedvek termelését, remek összetevője a diétáknak.
Gombák és fogszuvasodás ellen
Erős antioxidáns, hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez, emellett vírus- baktérium- és gombaölő hatású. A fahéj különösen alkalmas lehet külsőleg is gombás fertőzések visszaszorítására, illetve enyhe fájdalomcsillapító képességgel is bír. A szájápolásban is hasznát vesszük, a fahéj hatékonyan pusztítja az ínygyulladást, a fogszuvasodást és a kellemetlen szájszagot okozó kórokozókat.
Eleinknek igazuk volt, a fahéj összetevői enyhítik az ízületi gyulladások tünetit is. használják kozmetikai készítményekben és krémekben is, mivel tonizáló hatásának köszönhetően szépíti és ápolja a bőrt.
Fontos azonban kiemelni, hogy egy úgynevezett kumarin nevű anyag miatt egyes kutatók újabban csak mértékkel ajánlják a fahéjfogyasztást. A kumarin ugyanis bizonyos szint fölött károsíthatja a májat, illetve gyermekeknek és várandós kismamáknak ajánlatos kevés fahéjas ételt fogyasztaniuk.