Fekete ribizli: bombaként tölti fel a szervezetet

Erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert, gátolja egyes baktériumok szaporodását, a fekete ribizli értékes tápanyagokkal tölti fel a szervezetet, és még a levele is gyógyhatással bír.

A fekete ribizli a ribiszkefélék családjába tartozó növény, az 1-1,5 méteresre megnövő cserje Eurázsia északi tájain őshonos Nagy-Britanniától Szibéria keleti részéig. Hazánk egyes tájain vadon is megél, de sok helyen termesztik értékes bogyói miatt, amelyből elsősorban szörpöket, gyümölcsleveket, teákat, dzsemeket készítenek. Remek íze mellett kiváló élettani hatásai teszik értékessé, C-vitamin tartalma például a bogyós gyümölcsök között a legmagasabb, 100 grammban 130-170 mg található.

Tele van antioxidánsokkal karotinokkal, a vitaminok közül elsősorban B1-, B2- és E-vitamint tartalmaz, emellett kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot is bőségesen találunk benne. Összetett beltartalmának köszönhetően a fekete ribizli:

  • erősíti az immunrendszert;
  • gátolja egyes baktériumok, mint például az E. coli szaporodását;
  • hatékony antioxidáns;
  • gyorsítja a gyógyulást nátha, meghűlés esetén;
  • értékes tápanyagokkal tölti fel a szervezetet;
  • segít vérszegénység esetén;
  • gyulladásgátló hatású.

A leveléből készült tea vízhajtó, izzasztó és enyhe vérnyomáscsökkentő hatású, csillapítja a reumás panaszokat, ám teájának fogyasztása szív- és veseelégtelenség esetén ellenjavallt.