Féléves kortól jöhetnek az allergének
Tojás, gabonafélék tejtermékek - a gyerek kisebb eséllyel lesz ételallergiás, ha már hat hónapos kortól elkezdjük szoktatni a táplálékallergént tartalmazó élelmiszerekhez.
A babának a legideálisabb táplálék az anyatej, ha van rá mód, fél éves koráig kizárólag ezt kapja, a mellétáplálást nem kell elkezdeni. Fontos viszont, hogy ebben az esetben az édesanya figyeljen nagyon saját változatos, zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag étrendjére. Ez azért fontos, mert így az antigének minimális mennyiségben jutnak a babába, és kialakul a tolerancia - mondja Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.
Ha a csecsemő már nem szopik, négy hónapos kortól bevihetők a különböző táplálékantigén-tartalmú ételek:
- tejalapú tápszerek,
- főzelékek,
- tojás is,
- mogyoró csak nyomokban, feldolgozott formában.
Fontos ismerni az étel okozta allergiás reakciókat is, ezek leggyakrabban:
- kiütés,
- légúti panasz,
- gyomor- és bélrendszeri problémák.
A kicsik 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre, a legtöbben (2 százalék) a tejre, de jelentős allergén a tojás, a szója, a gabonafélék és a halak is. Dr. Arató András kiemeli, a gyermekben kialakuló tolerancia az anya étrendjén is múlik. Tévhit, hogy várandósság és szoptatás idején speciális diétát kellene tartani - már ha nincs egyéb egészségügyi indok. Az igazán jó hír pedig, hogy a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát.