Felfedjük a méz titkát
Mostanában nemcsak azért kell szót ejteni a mézről, hogy a kiváló minőségű hazai terméket vegyük, hanem mert télidőben a házi patikák egyik adu ásza. Hihetetlen, mi mindenen segít.
Ez az aranysárga, édes, ragacsos anyag a virágok nektárjából ered, majd a méhek gyomrában a garatváladékkal és különböző enzimekkel keveredve vegyileg átalakul, majd a kaptárban szárad és érik tovább. Édességét a négyötöd részét adó gyümölcscukornak köszönheti, aromáját pedig a készítéséhez használt különböző virágok nektárainak. Idővel némileg sötétedik, veszít aromájából, de soha nem romlik meg.
Jelenleg körülbelül hetven féle gyógyhatása vagy fiziológiai előnye ismert, és a lista folyamatosan bővül. Kiváló forrása főleg a C- és többféle vitaminnak, ám összességében 11 vitamin található benne. Emellett 30 különböző ásványi anyag, 19-féle aminosav és enzimek.
Magas káliumtartalma, aromaanyagai és enzimei révén baktériumölő hatású olyannyira, hogy sebek kezelésére, fertőtlenítésére is használták. Sőt, használhatjuk ma is: a bőr sérüléseire kenve fertőtleníti, serkenti a sejtképződést és lakkszerű réteggel védi a további fertőzéstől. Köptetőként és fájdalomcsillapítóként is hasznát vehetjük, de hatásos torokgyulladás, gége- vagy légcsőhurut kezelésére.
Segíti az izmok, ezen belül a szív izomzatának munkaképességét, pozitív hatása van az emésztésre. Serkenti a vérkeringést, és a vérnyomásnak is jót tesz. Kiváló immunerősítő, magas energiatartalmának köszönhetően elűzi a fáradtságot, nyugtatja az idegrendszert. "Hátránya", hogy bizony hizlal, ám nem is kell belőle sokat enni: egészséges embereknek napi egy kávéskanál már elegendő a pozitív hatások eléréséhez.
Amire még figyelni kell, hogy mézet nem szabad főzni, forralni, de még forró italba se keverjük: 40 Celsius-fok fölött ugyanis a benne található hasznos enzimek lebomlanak. Ilyenkor halott méznek nevezik. Mivel a C-vitamin sem szereti a magas hőt, a forró, mézes és citromos tea is inkább a lelket, mint a testet gyógyítja megfázás esetén...