Fogyni akar? Ne dobja el a szénhidrátokat!
A szénhidrátok teljes mellőzése még fogyókúra idején is felesleges és káros. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a szénhidrát összetett legyen. Nem kell szakember segítsége ahhoz, hogy az ember eldöntse túlsúlyos-e, vagy sem. Ha valaki túl hiú a beismeréshez, itt talál egy kis számtani segítséget. Amennyiben egészsége érdekében a fogyás mellett dönt, két alapvető elhatározásra van szükség: mozogni, akár csak egy hosszabb séta erejéig és változtatni az étkezési szokásokon.
Utóbbi persze számtalan egyéni tényező függvénye, de mindennek az alapja egy ökölszabály, miszerint csökkenteni kell a zsír és a szénhidrátok bevitelét.
Maradjunk most utóbbinál és szögezzük le, hogy nem ellenség, sőt! A szénhidrátok szénből, oxigénből és hidrogénből álló vegyületek, a szervezet legalapvetőbb energiaforrásai. Ezért a teljes megvonás a sejtszintű éhezéssel egyenlő, az így leadott kilók pedig hamar visszajönnek, ahogy újraindul a "normális" táplálkozás. Enni kell tehát, de nem mindegy, hogy mit.
Léteznek komplex, összetett, szénhidrátok, ezek a "jók". Ilyeneket tartalmaz például a rizs, a teljes kiőrlésű gabonák, a burgonya, a müzlikeverékek, a durumtészta. Ezek biztosítják a szükséges energiát, miközben kiegyensúlyozott állapotban tartják a vércukorszintet. Lassan szívódnak fel, hosszú ideig tart a jóllakott állapot, a szervezet pedig leállítja a raktározást.
A másik oldalon állnak az egyszerű szénhidrátok, amelyek esetünkben a "rosszat" képviselik. Ezek fő forrása a cukor, a fehér lisztből készült termékek, mint kenyér, tészta és a többi. A probléma az velük, hogy nagyon gyorsan adnak energiát, megemelik a vércukor szintjét, hatásuk viszont nem tart sokáig. Nagy lesz a szervezet inzulinválasza, az ember pedig hamar megéhezik és újra eszik. Összességében tehát elmondható, hogy nem kell és nem is szabad száműzni táplálkozásunkból a szénhidrátokat. De válasszuk a komplexeket, ezek adják egy egészséges fogyókúra során a napi energiabevitel felét.