Glutén: féléves kortól egyen lisztet a baba

Pontosabban lisztes ételeket, így lehet a legjobban tetten érni a lisztérzékenységet - féléves kor előtt és után is nagyobb lehet a baj.

A lisztérzékenység súlyos tünetekkel járó formáinak megelőzése érdekében kulcsfontosságú, hogy mikor kezdünk el gluténtartalmú ételeket adni a babáknak. A féléves a legoptimálisabb életkor, mert ennél korábban nagyon súlyos tünetekkel jelentkezik, késői kezdéskor pedig a gyerek sokáig tünetmentes lehet. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy csak akkor derül ki a probléma, amikor már a komolyabb szövődmények kialakultak. - mondja Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. 

A lisztérzékenység azt jelenti, ha valakinél búza, rozs vagy árpa fogyasztása esetén - a bennük lévő glutén miatt - autoimmun jellegű reakció alakul ki. Hazánkban körülbelül minden századik embert érint, kialakulásában genetikus és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Az egyik szülő lisztérzékenysége esetén 10-15, egypetéjű ikreknél viszont már 50 százalék az esély, hogy a gyerek is az legyen. 

Az öröklésen túl kulcskérdés, hogy a baba mikor kap először gluténtartalmú ételt. Komoly tünetekkel kell számolni, ha négy hónapos kor előtt: 

  • krónikus hasmenés,
  • hasfájás,
  • puffadás,
  • akár az életet veszélyezhető állapot. 

Ha viszont csak egy éves kora után találkozik a gluténnal, sokáig tünetmentes lehet, később azonban súlyos következmények jelentkezhetnek. Például: 

  • májproblémák,
  • bőrproblémák,
  • csontritkulás,
  • idegrendszer panaszok
  • de még a meddőség hátterében is állhat cöliákia. 

A betegséget speciális vérvizsgálattal és a vékonybél nyálkahártya biopsziával lehet igazolni - teszi hozzá Dr. Arató András. Bár a kórkép legfontosabb jellemzője a felszívódási zavar, az egész szervezetet érintő autoimmun betegségről van szó, ami bármilyen szervet érinthet.