Gyakran felfázik? Itt a megoldás!
A tőzegáfonya roncsolja az E. coli baktériumok szerkezetét, így azok nem tudnak megtapadni az emberi szervezetben.
A felfázás a húgyúti rendszerben - veséktől a húgycsőig - keletkezett gyulladás, elsősorban a nőket érinti. A leggyakrabban baktériumok okozzák, de ritkábban vírusok, gombák is állhatnak a háttérben. Hölgyeknél a végbél és a húgycső, illetve a hüvely nyílása igen közel van egymáshoz, így a vastagbélben természetesen jelenlevő baktériumok könnyen jutnak el és szaporodnak fel a húgycsőben, és a belsőbb részekbe is "felszálló" fertőzést okozhatnak.
A leggyakoribb ilyen fertőzést okozó baktérium az Escherichia coli, röviden E. coli, amelynek egyik természetes ellenszere a tőzegáfonya. A kis kórokozó csillókkal tapad meg a húgyutakon, a növény hatóanyagai pedig épp ezeket a "kapaszkodó kis karokat" roncsolják. Egy kettős kísérlet során például kapszula formájában szedett tőzegáfonya-koncentrátum szedése mellett a húgyúti fertőzések kiújulása látványosabban lecsökkent, mint a placebóval kezelt betegeknél.
A tőzegáfonya képes csökkenteni mindkét fajta vesekő kialakulásának esélyét. Normalizálja a koleszterin szintjét, ezáltal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye. Az áfonyát influenza vagy más lázzal járó betegség esetén is segítségül hívhatjuk - magas vitamin- és ásványianyag-tartalma aktivizálja az immunsejteket, azaz hozzájárul a kórokozók leküzdéséhez.