Gyerekkorunk íze: ezt tudja a csukamájolaj
Erősíti az immunrendszert, támogatja a májat, a szív- és érrendszert, enyhíti a premenstruációs tüneteket, jótékonyan hat bőrproblémákra. Kicsiknél segíti a megfelelő testi fejlődést, idősebbeknél pedig többek között az ízületek és a csontok egészségét, az agyműködést és a látást támogatja.
Sokunknak gyermekkori élmény a csukamájolaj, amit a többség csak kisebb-nagyobb harcok árán volt hajlandó lenyelni, de mindig volt néhány gyerek, aki akár kétszer is sorban állt érte. Valójában tőkehalak és egyes cápafajok májából kinyert olajról van szó, amely alapvető egészségügyi hatásként gyereknél segíti az egészséges sejtosztódást és a megfelelő testi fejlődést, idősebbek esetében pedig többek között az ízületek és a csontok egészségét, az agyműködést és a látást támogatja.
Gazdag hatóanyagtartalmából elsősorban az A- és a D-vitamint, illetve Omega-3 zsírsavat érdemes kiemelni, de emellett több más ásványi anyag, vitamin és nyomelem is jelen van benne.
- A csukamájolajat a természetes D-vitaminban leggazdagabb ételek közé sorolják, ez a vitamin számtalan területen segíti szervezetünk egészséges működését.
- Az A-vitamin erősíti a bőrt, az immunrendszert és látást, továbbá a nyálkahártyák épségéért is felel.
- Az omega-3 zsírsavak elősegítik a megfelelő koleszterinszint és vérnyomás megőrzését, jó hatással vannak az idegrendszerre. Támogatják a kiegyensúlyozott zsíranyagcserét, jelentős szerepük van a testsúly szabályozásában is.
A csukamájolaj összetevői enyhítik a premenstruációs tüneteket, segítik a fogyókúrát, a májműködést, bőrproblémák kezelését. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, illetve hatékony 1-es típusú cukorbetegség esetén.
Az ízlés kérdését is félretehetjük, a csukamájolaj ma már kapszulás kiszerelésben is hozzáférhető.