Gyömbér: a konyhában és a házi patikában is nélkülözhetetlen

Értékes fűszernövény, kiemeli, teltebbé teszi az ízeket a levesektől a húsételeken át a süteményekig. "Orvosságként" is hihetetlenül változatosan alkalmazható.

A gyömbér egy Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény, mindkét esetben gyökértörzsét használjuk fel.

Ami a gasztronómiát illeti, sört főznek belőle, forralt bort, likőröket, pálinkát dobnak fel vele, levesek ízesítéséhez használják, de kiváló összetevője főzelékeknek, szószoknak, húsoknak, mártásoknak, de egyes süteményeknek is. Ételízesítőként a főzés utolsó fázisában kell a gyömbért hozzáadni, kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Vigyázni kell viszont, mert a gyömbérre is igaz: a kevesebb néha több - intenzív íze miatt "túladagolva" kesernyéssé teszi az ételt.

Sokoldalú szereplője a házi patikának is, amit már a régiek is felfedeztek, gasztronómiai értéke mellett ezért is volt már a régmúltban is a kontinenseken átívelő fűszerkereskedelem egyik fontos árucikke.

Őshazájában, Indiában a test és a lélek erősítését bízták a gyömbérre, de a hagyományos kínai orvoslás is alkalmazta, a hajósok pedig tengeribetegségek ellen rágcsálták. A középkorban Itália-szerte a szexuális vágy fokozójaként tartották számon, Angliában gyomornyugtatóként adagolták.

Tucatnyi egészségügyi problémára nyújt Manapság a gyömbért vagy tucatnyi egészségügyi problémára tartják hatásosnak a gyomortól a szívig, a gyulladásoktól az influenza, nátha tüneteinek enyhítéséig. Magában fogyasztva igen agresszív, kellemetlen az íze, ezért kipróbálhatjuk teában vagy mézzel keverve, ami selymesebbé teszi.

Ma már az étrendkigészítők között kapszula és illóolaj, cukorka és a legkülönfélébb teakeverékek formájában is megtaláljuk - ezen esetekben nincs gond az ízzel, sőt! És hogy pontosan mire jók a gyömbér összetevői, arról következő cikkünkben lesz szó.