Ha D-vitamin, akkor D3
D-vitamin (kalciferol) alatt kétféle vitamint, a D2- (ergokalciferol) és a D3- (kolekalciferol) vitamint étjük. Mindkettő azonos értékkel bír, de utóbbi jobban felhasználható a szervezet számára
A D-vitamint napfényvitaminnak is nevezik, mert a bőrt érő UV-sugárzás hatására a szervezetünk állítja elő. mi magunk állítjuk elő. Amíg süt a nap, semmi dolgunk vele, a borús, ködös őszi és téli időszakban, amikor amúgy is ruha fedi minden porcikánkat, nem árt gondoskodni a pótlásáról. Azért még nem most rögtön, zsírban oldódó vitaminról lévén szó, testünk képes raktározni, ám a készletek – utánpótlás nélkül 2-3 hónap alatt kimerülnek. A teljesség igénye nélkül a D-vitamin jelentősen hozzájárul immunrendszerünk normál működéséhez, tartós hiánya pedig számos problémát idézhet elő. Ilyen például a csontritkulás, izomgörcsök, a cukorbetegség, idegrendszeri problémák, daganatos, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések, romlik az immunrendszer hatékonysága.
D-vitamin (kalciferol) alatt kétféle vitamint, a D2- (ergokalciferol) és a D3- (kolekalciferol) vitamint értjük. A két anyag biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ám a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál. Vagyis a szervezet számára a D3-vitamin a legjobban felhasználható forma. A D3-vitamin az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására, az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.
A megfelelő mennyiségű D-vitamint pusztán étkezéssel nem tudjuk biztosítani. Az optimális ellátottsághoz a nyári félévben naponta legalább 15-30 percek kell a szabad levegőn tartózkodni, télen pedig érdemes étrend-kiegészítőkkel pótolni a D-vitamint.