Ha érik a kökény, irány a természet
Immunerősítő, antioxidáns, méregtelenít, védi a szív- és érrendszert – az apró szilvának is megfeleltethető kökénnyel úton-útfélen találkozhatunk. Igazán akkor jó, ha megcsípi a dér, de annak sem kell elkeserednie, aki ilyenkor nem fér hozzá.
A kökény a rózsafélék családjába, azon belül is a szilvafélék alcsaládjába tartozik: egy tövises cserje, amelynek termése szín alapján tényleg elmenne szilvának. Egész Európában, így hazánkban is őshonos, fehér virágai a tavaszi táj ékei, még a lombfakadás előtt virítanak. Minket azonban kicsi, gömb formájú, csonthéjas termései érdekelnek közelebbről, amelyek szeptemberben kezdenek érni.
Mogyoróméretű bogyókról van szó, ízük meglehetősen fanyar, ám amint a dér megcsípi őket, édeskéssé válnak. Ezt kihasználva számos formában felhasználható a szörptől a lekváron és szószokon keresztül a pálinkáig, ám a kökényt pozitív élettani hatásai miatt is értékes. A kökény „bogyója”:
- rendkívül gazdag C-vitaminban;
- jelentős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású;
- erősíti az immunrendszert;
- segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét;
- enyhe vízhajtó hatású, elősegíti a méregtelenítést;
- hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez.
A kökény virágából készült tea kiváló hashajtó és vizelethajtó, a leveléből készült főzet szájvízként ajánlott. Csillapítja az íny esetleges vérzését, torokfájás, mandulagyulladás esetén pedig gargarizáljunk vele. Aki pedig lemaradt a virágbontásról, a mostani bogyóérést is el kell engednie, és különben sincs ideje gyűjtögetéssel foglalkozni, ne keseredjen el. Az étrendkiegészítők kínálatában az év minden napján rengeteg természetes, kiváló hatóanyagtartalmú kökénykészítmény elérhető.