Ha érik a kökény, irány a természet

Immunerősítő, antioxidáns, méregtelenít, védi a szív- és érrendszert – az apró szilvának is megfeleltethető kökénnyel úton-útfélen találkozhatunk. Igazán akkor jó, ha megcsípi a dér, de annak sem kell elkeserednie, aki ilyenkor nem fér hozzá.

A kökény a rózsafélék családjába, azon belül is a szilvafélék alcsaládjába tartozik: egy tövises cserje, amelynek termése szín alapján tényleg elmenne szilvának. Egész Európában, így hazánkban is őshonos, fehér virágai a tavaszi táj ékei, még a lombfakadás előtt virítanak. Minket azonban kicsi, gömb formájú, csonthéjas termései érdekelnek közelebbről, amelyek szeptemberben kezdenek érni.

Mogyoróméretű bogyókról van szó, ízük meglehetősen fanyar, ám amint a dér megcsípi őket, édeskéssé válnak. Ezt kihasználva számos formában felhasználható a szörptől a lekváron és szószokon keresztül a pálinkáig, ám a kökényt pozitív élettani hatásai miatt is értékes. A kökény „bogyója”:

  • rendkívül gazdag C-vitaminban;
  • jelentős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású;
  • erősíti az immunrendszert;
  • segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét;
  • enyhe vízhajtó hatású, elősegíti a méregtelenítést;
  • hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez.

A kökény virágából készült tea kiváló hashajtó és vizelethajtó, a leveléből készült főzet szájvízként ajánlott. Csillapítja az íny esetleges vérzését, torokfájás, mandulagyulladás esetén pedig gargarizáljunk vele. Aki pedig lemaradt a virágbontásról, a mostani bogyóérést is el kell engednie, és különben sincs ideje gyűjtögetéssel foglalkozni, ne keseredjen el. Az étrendkiegészítők kínálatában az év minden napján rengeteg természetes, kiváló hatóanyagtartalmú kökénykészítmény elérhető.

Kapcsolodó termékek
 402 Ft
358 Ft
 Egységár: 11,92 Ft
1-2
nap
Kosárba