Ha rohad, akkor jó, és egészséges!
Kiváló forrása többek között a C-vitaminnak és a vasnak, gyulladáscsökkent, rostban dús - ez a naspolya.
A naspolya hazánkban kevéssé ismert gyümölcs, pedig kiváló tulajdonságai miatt érdemes lenne többet fogyasztani belőle. A Kaszpi-tenger környékéről származik, a körte és az alma közeli rokona, Európában a rómaiak honosították meg. Magyarországon is megterem, de a mi klímánkon nem érik be, ám búslakodni nem érdemes.
Hűvös, szellős, sötét helyen tárolva és gyakran forgatva a gyümölcs megpuhul, lekvárszerű belseje már fogyasztható. Ha már rothadni kezd, azt savanyú, szúrós szagáról ismerhető fel, ilyenkor a héja is sokszor penészedni kezd. Sok természetes C-vitamint tartalmaz, többet, mint az alma: 100 grammonként 12 milligrammot.
Sok B1-vitamin van benne és karotin, ami az A-vitamin előanyaga. Antioxidáns-tartalma folytán serkenti az immunrendszer működését. Rezet, cinket, magnéziumot, mangánt, káliumot és kalciumot tartalmaz, de főleg vasat.
Pektintartalma segíti a vastagbél emésztését, hasmenésre és székrekedésre is hatásos. Erős gyulladáscsökkentő, leveléből és terméséből szájüreg- és garatgyulladást mérséklő készítményeket állítanak elő. A magjából készült tea vesekő elleni gyógyhatással bír. regeneráló és ápoló hatása miatt bőrnek is jót tesz, minden bőrtípus esetén. Rostjai lassítják a szénhidrátok felszívódását és emésztését, vagyis segítenek megelőzni a vércukorszint hirtelen emelkedését étkezés után.