Ha szomjasak vagyunk, már késő
Meleg időben még fontosabbá válik a folyadékpótlás, már két százalékos veszteség is tünetekkel jár. Mutatjuk, mi mindenben segíti szervezetünket a víz.
Vége a hűvös, esős tavasznak, a csapadék ugyan több-kevésbé marad, remélhetőleg idén elkerüljük a tavalyi pusztító aszályt, de a hőmérséklet már a nyarat idézi. 25 Celsius-foktól már nyári napról beszélünk, és már nincsenek messze a szervezetet megterhelő hőséget hozó napok sem. Ilyenkor az egyik legfontosabb az elvesztett folyadék pótlása, lehetőleg víz, gyümölcslevek illetve gyümölcsteák fogyasztásával.
A vízivás nyilván rutinnak tűnik, hiszen az ember időről időre megszomjazik, ám a valójában az ideális az lenne, ha a napi folyadékszükségletünket – 2-2,5 litert, nagy melegben ennek akár a dupláját – napon belül elosztva fogyasztanánk. Az a probléma, hogy szervezetünk későn jelez, vagyis ha szomjasak vagyunk, már rég innunk kellett volna. És miért fontos a vízpótlás? Mert szervezetünkben a víz többek között:
- szabályozza a vérnyomást;
- biztosítja a vérkeringést;
- meghatározza a vér megfelelő összetételét;
- oldja és szállítja a tápanyagokat, salakanyagokat és gázokat;
- biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét;
- segíti az ízületek megfelelő működését.
Hiányában pedig megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszítünk és jelentősen csökken a teljesítmény. Már két százalékos folyadékvesztés is tünetekkel jár, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradság, szomjúság, a probléma pedig az.