Ha szomjasak vagyunk, már késő

Meleg időben még fontosabbá válik a folyadékpótlás, már két százalékos veszteség is tünetekkel jár. Mutatjuk, mi mindenben segíti szervezetünket a víz.

Vége a hűvös, esős tavasznak, a csapadék ugyan több-kevésbé marad, remélhetőleg idén elkerüljük a tavalyi pusztító aszályt, de a hőmérséklet már a nyarat idézi. 25 Celsius-foktól már nyári napról beszélünk, és már nincsenek messze a szervezetet megterhelő hőséget hozó napok sem. Ilyenkor az egyik legfontosabb az elvesztett folyadék pótlása, lehetőleg víz, gyümölcslevek illetve gyümölcsteák fogyasztásával.

A vízivás nyilván rutinnak tűnik, hiszen az ember időről időre megszomjazik, ám a valójában az ideális az lenne, ha a napi folyadékszükségletünket – 2-2,5 litert, nagy melegben ennek akár a dupláját – napon belül elosztva fogyasztanánk. Az a probléma, hogy szervezetünk későn jelez, vagyis ha szomjasak vagyunk, már rég innunk kellett volna. És miért fontos a vízpótlás? Mert szervezetünkben a víz többek között:

  • szabályozza a vérnyomást;
  • biztosítja a vérkeringést;
  • meghatározza a vér megfelelő összetételét;
  • oldja és szállítja a tápanyagokat, salakanyagokat és gázokat;
  • biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét;
  • segíti az ízületek megfelelő működését.

Hiányában pedig megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszítünk és jelentősen csökken a teljesítmény. Már két százalékos folyadékvesztés is tünetekkel jár, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradság, szomjúság, a probléma pedig az.