Hasmenés teszi tönkre a nyaralást? Segítünk!

Utazás során a leggyakoribb, és igencsak kellemetlen, ha az embert elkapja egy komolyabb hasmenés. Az sem sokkal jobb, ha hazatérés után jelentkezik...

A hasmenéssel járó betegségeket gyakran kísérik más hasi panaszok, mint puffadás, bélszelek, hányinger, hányás és gyengeség, esetleg láz, véres széklet. A tünetek általában kezelés nélkül is egy héten belül elmúlnak, ám nagyon kellemetlen, ha ez pont a nyaralásra szánt időt teszi tönkre. Kockázati tényezőt az "úticél" jelent, főleg a fejlődő országokban szedhetünk össze hasmenéses betegségeket.

Az enyhébbeket legtöbbször vírusok, baktériumok, míg a súlyosabbakat baktériumok és egysejtű élősködők okozzák. Ezeket széklettel szennyezett étellel vagy ivóvízzel szedhetjük össze: nem megfelelően kezelt élelmiszerek, nyers, vagy csak félig átsült húsok, tengeri herkentyűk, tejtermékek fogyasztásával. Ám néhány egyszerű szabály betartásával még olyan országokban is biztonságban érezhetjük magunkat, ahol köztudottan gyenge lábakon áll a köztisztaság.

Csak jól átsült, átfőtt és friss ételeket együnk, kerüljük a tojást, majonézt, a hidegtálakat. A nyers zöldségeket mossuk le fertőtlenítővel, és alapvetően ehhez tartsuk magunkat: "Forrald fel, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!" Ami a vizeket illeti, még fogmosáshoz is csak palackozottat használjunk! Érdemes lehet olyan fertőtlenítőszereket is magunkkal vinni, amellyel ivóvizet, gyümölcsöt és különböző eszközöket mentesíthetünk a kórokozóktól.

Ha pedig megtörtént a baj, azaz elkapott a hasmenés, legyen nálunk a tünetek enyhítésére alkalmas szer - hasfogótól a hányáson keresztül a puffadást enyhítő készítményekig. Emellett mindenképp pótolni kell az elvesztett vizet, sókat és cukrot - erre külön összeállított csomagok kaphatók. Súlyos esetben viszont infúzióra, antibiotikumra, féregellenes szerekre lehet szükség, vagyis külföldön még fontosabb a megelőzés.