Hogyan segít a hisztamin diéta?
A hisztamin intolerancia szerteágazó tünetei miatt a diagnózis sokszor elhúzódik, ám ha ez megvan, akkor a megfelelő diéta gyors javulást hoz az érintettek életminőségében.
Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre különböző tünetekkel reagálnak. Ilyenkor jelentkezhet bőrpír, csalánkiütés, fejfájás, szédülés, heves, szívdobogás érzés, orrfolyás, orrdugulás, nehézlégzés, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés, hányinger, hányás. Ezt az állapotot hisztamin intoleranciának nevezzük, melynek hátterében csökkent enzimműködés áll. Ezt vérvizsgálattal lehet igazolni, és amennyiben alátámasztja a gasztroenterológiai kivizsgálás eredményét, az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása megtörtént, hisztaminszegény diétát érdemes kezdeni – mondja Szkladányi-Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa.
Lista a fogyasztható ételekről
Hisztamin intolerancia esetén a hisztamint lebontó DAO enzim termelődése csökkent, ezért az érintett személy szervezete nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelést. A diéta során tehát az ilyen típusú ételek fogyasztását kell mellőzni, ennek köszönhetően megszűnnek a tünetek.
A diagnózis után a beteg kap egy listát azokról az ételekről, amelyeket a továbbiakban nem fogyaszthat. Legalábbis egy ideig – ez általában több hét – teljesen száműznie kell az étrendből, aztán idővel visszavezetheti fokozatosan, ez egyéni érzékenység kérdése. Ez pedig a diéta kulcsa, vagyis csakis az egyénre szabott hisztamin diétával tudunk hosszú távon is tartható eredményeket elérni. Ki kell tapasztalni, hogy az esetünkben fennálló DAO enzim csökkenés (ez betegenként változó lehet) mértéke milyen étrendet enged meg, vagyis mennyire kell szigorú diétát tartani, vagy bizonyos ételeket fogyaszthatunk a későbbiekben.
Konyhai praktikák
Nagyon fontosak a konyhai praktikák, ugyanis nemcsak az számít, hogy mit veszünk, hanem az is, hogy honnan, és hogyan készítjük el. Hisztamin intolerancia esetén ugyanis nagyon lényeges az alapanyagok és a kész ételek frissessége, de még az is befolyásolja a tüneteinket, hogy milyen fűszereket használunk az elkészítésükhöz.
A hisztamin diéta tehát az igazolt hisztamin intolerancia esetén segít a tüneteket megszüntetni, a diéta során azonban fontos a személyre szabottság, ebben javasolt szakember segítségét kérni. A hisztamin diétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapotok kialakulását.