Húsvéti egészség: újhagyma és saláta

A húsvéti asztal kiegészítő elemei valódi kincset érnek egészségünk szempontjából: az újhagyma és a saláta többek között erősíti az immunrendszert, jótékonyan hat az emésztésre, segíti a méregtelenítést.

A húsvét főszereplője kétségkívül a füstölt sonka, amelynek élettani hatásairól nehéz lenne pozitívumokat említeni, ám a húsvét az húsvét. Az ünnepi asztal egyéb kiegészítői azonban nagyon is pozitívan hatnak egészségünkre, ismerjük meg most közelebbről a tavasz első friss zöldségei közül az újhagymát és a fejes salátát.

A friss újhagyma gazdag beltartalma okán nagyban hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez: a fehér, és a zöld rész is értékes vitaminokat, ásványi és egyéb anyagokat tartalmaz. Gazdag C-vitaminban, de bőven találunk benne többféle B-vitamint, H- és E-vitamint, illetve illóolajokat, vasat, jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, káliumot, kálciumot, rezet és cinket. Az újhagyma:

  • erősíti az immunrendszert;
  • antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású;
  • étvágygerjesztő, jótékonyan hat a bélműködésre;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • támogatja a méregtelenít;
  • fokozza a vérképzést.

A fejes saláta gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, emellett kiváló vas- és foszforforrás, tele van rostokkal. A friss saláta jelentős antioxidáns hatással bír, ami önmagában is érték. Ezen felül azonban revitalizálja és védi a bőrt, segít a salakanyagok eltávolításában, jobb alvást biztosít, táplálja a hajat, és kiváló alkotóeleme a súlycsökkentő diétáknak.

Jótékony hatásait természetesen mindkét zöldség frissen, nyersen fejti ki a leginkább.