Így főzzön, hogy az ünnep ne csinálja ki a családot
Karácsony előtt bárkit is mértékletességre inteni álságos lenne. Inkább azt mutatjuk be, csinálhatja ki magát az asztalnál "egészségesen".
A helytelenül összeállított, túl "nehéz" karácsonyi menü még azokat is megterhelheti, akiknek egyébként semmi gondjuk nincs gyomortájon, és egyetlen ételre sem érzékenyek, allergiásak. Ennek elkerülése érdekében a Semmelweis Egyetem dietetikusa elsősorban azt tanácsolja, hogy ne bő olajban/zsiradékban süssünk, hanem alufóliában, roston, sütőzacskóban, esetleg válasszuk a párolást.
A pácolt, füstölt húsok mértéktelen fogyasztása sem egészséges, főleg a bennük lévő pácsó, és a füstöléssel felvett vegyületek miatt. Dr. Lichthammer Adrienn azt mondja, hetente egy-két alkalomnál többször ne együnk ilyeneket. Mondjuk karácsony és szilveszter között pont egy hét van - tehetjük hozzá.
Az sem mellékes, hogy a magyarok többsége ilyenkor - és húsvétkor - tudja le egyben évi haladagját halászlé és rántott hal formájában. Bármikor is esszük, érdemes odafigyelni, hogy omega-3 zsírsavakat tartalmazó halakat vegyünk fel az étlapra, de legalább szerepeljenek ilyenek is. Ilyenek például a pisztráng, busa, makréla, lazac, hering, szardínia.
Ami a süteményeket illeti, a mák és a dió kifejezetten sok pozitív élettani hatással rendelkezik, használjuk bátran mindkettőt. A cukor mennyisége viszont nem mindegy, ha valaki nagyon édesen szereti, a cukor pótlására ma már számos lehetőséget talál. Az aszalt gyümölcsöknek is magas a cukortartalmuk, a dietetikus szerint díszítésen túl ne nagyon számoljunk velük az ünnepi asztalon.
A desszertek közül érdemes előnyben részesíteni a joghurttal, túróval készült ételeket, és a liszt is legyen teljes kiőrlésű, vagy valamilyen magliszt, lisztkeverék. Ily módon még ha degeszre is tömjük magunkat, legalább azzal a tudattal gurulhatunk arrébb az asztaltól: egészségünkre vált.