Így főzzön rák ellen!
Mindennapi zöldségeink és gyümölcseink közül számos akad, amelyek hatóanyagai segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket. Ha épp frissen nem elérhetők, hatóanyagaik sokszor táplálék-kiegészítőkben is megtalálhatók.
Kezdjük a gyakran fogyasztott, egész évben olcsón hozzáférhető sárgarépával. Egyik legértékesebb hatóanyaga a karotin, elsősorban a béta-karotin - ez jelentős antioxidáns, véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és gátolja a rákos sejtek növekedését. Bővebben a sárgarépáról ide kattintva olvashat. A fejes káposzta is bővelkedik antioxidáns hatású béta-karotinban.
Paradicsomot már gyakorlatilag napi szinten eszünk, és a zöldségek, gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben tartalmaz likopint. Ez a karotin-származék főleg a gyomrot, a szájüreget, a bélrendszert érintő daganatok, illetve a prosztatarák megelőzésében játszhat szerepet. Bővebben a paradicsom jótékony hatásairól ide kattintva olvashat.
A magyar konyha kifejezetten kedveli az ugyancsak erős antioxidáns hatással bíró fokhagymát. Emellett kiváló immunerősítő, segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, gomba-, vírus-, és baktériumölő hatású. A fokhagymáról bővebben ide kattintva olvashat. Nemsokára érik az eper, a leghatékonyabb ráktól védő gyümölcsök egyike. Vizsgálatok támasztják alá például a májtumor-sejtek növekedését gátló, és a prosztatadaganat megelőzésében játszott szerepét. Az eper élettani hatásairól ide kattintva olvashat bővebben.
Nem mindenkinek a kedvence a brokkoli, de káposztaféléről lévén szó, antioxidáns hatású. Újabban fedezték fel, hogy a zöldség ízéért felelős vegyület elpusztítja a gyomorban élő a Heliobacter pylori nevű baktériumot, ami rákos elváltozást okozhat. A spenót sem örvend osztatlan népszerűségnek, mégis a rák ellen védő leghatékonyabb növények között szokás emlegetni. A brokkoliról bővebben itt, a spenótról ide kattintva olvashat.
Jóval népszerűbb a házi sütemények elmaradhatatlan alapja, a dió. Egy csaknem 120 ezer főt vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy 11 százalékkal kevesebb volt a rákos, és 29 százalékkal szívbetegség okozta halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztották. A dióról bővebben ide kattintva olvashat. Végezetül szerepeljen egy ital is, a teljesen "hétköznapi" tea. A fekete és a zöld "változat" is ugyanarról a teacserjéről való, csak utóbbit nem erjesztik, és ezért kissé más. Számos antioxidáns vegyülete, közül főleg a polifenol szerkezetű flavonoid vegyületek emelkednek ki. Nem igaz, hogy ezeket csak a zöld tea tartalmazza, bár a feketében egy kicsivel kevesebb van. Bővebben a tea hatásairól ide kattintva olvashat.