Így kell elvenni a másnaposság élét!
Nagyivó nemzet a magyar, amire büszkék ugyan nem lehetünk, de az ünnepi fogyasztás utáni másnapot némiképp lehet mérsékelni. A másnaposság alkohol túlzott fogyasztása után jelentkező szellemi és fizikai állapot.
A kellemesnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető állapot szintje egyenes arányt mutat az elfogyasztott szesz mennyiségével. Tünetei szerteágazók, és egy keményebb éjszaka után garantáltan együttesen jelentkeznek: kínzó szomjúság, fejfájás, szédülés, kézremegés, émelygés, hányinger, fáradtságérzet, szorongás, fény- és hangérzékenység. A tüneteket jórészt az acetaldehid nevű, mérgező vegyület okozza, amely az alkohol lebontásának egyik "mellékterméke".
A tünetek kínokig fokozásáért a túlzott folyadékvesztés, a kiszáradás is felelős, köszönhetően az alkohol dehidratáló hatásának. Tovább ronthat a helyzeten a "színes pia": például egy brandy előállítása és érlelése során keletkező kémiai anyagok sokkal jobban meggyötrik az embert, mint ha mondjuk tisztán vodkával ütötte volna ki magát.
Másnaposság ellen természetesen a megelőzés válik be leginkább, ám esetünkben ez most nem azt jelenti, hogy ne igyunk. Először is ivás előtt enni kell, lehetőleg zsírosabb ételeket, ezzel csökkentjük az alkohol felszívódását. Mivel szervezetünk folyamatosan méregtelenít, később meghálálja az így nyert időt. Ha lehet, ne keverjük az italokat, csak egyfélét, és azt is tisztán. Jó, ez a legritkább esetben sikerül, így a következő tanács, hogy gyakran iktassunk be vizet, gyümölcslevet.
Minden sör-feles után lecsúszik egy nagy pohár víz, és máris tettünk valamit a másnapért. A gyümölcslé, a C-vitamin is sokat segít, de az is, ha lefekvés előtt eszünk még egy jót. És a jolly joker a lefekvés előtt bevett fájdalomcsillapító, amivel legalább az ébredéssel kezdődő, lüktető fejfájást kiküszöbölhetjük. Óriási könnyebbség.