Így lehet magyarként egészséges
Csülkös pacalról nem kell átszokni a madársalátára, sem vissza. Sorozatunkban "magyar módra" kínálunk utat az egészséges életmódhoz.
Manapság már senki előtt nem kérdés, hogy az egészség megőrzésének egyik alapja a táplálkozás. A kiegyensúlyozott, változatos és egészséges étrend - ahogy úton-útfélen mantrázzák. Nem kell hozzá sok: egy kis változtatás itt, apró módosítás ott, máris sokat tettünk az egészségünkért. Pontosabban tettünk volna, mert ha a sok kicsit egymás mellé tesszük, kijön egy teljes életmódváltás.
Ezer és ezer jótanács bombázása mellett ember legyen a talpán, aki kiigazodik a sok "életmód" között. Nyilván kisarkítjuk a problémát, de csülkös pacal helyett a végén madársalátát kellene ennünk... Hál' Istennek, valójában nincs erre szükség.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy útmutatót, miszerint a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve milyen élelmiszertípusokat és milyen arányban kellene fogyasztanunk. Nekünk, magyaroknak.
A lényeg, hogy minél kevesebb sót, cukrot, zsiradékot fogyasszunk. Az étrend 60 százaléka zöldség és gabonaféle, a maradék gyümölcs és hús, na meg persze víz, víz és víz. Mert a folyadékpótlás módja sem mindegy, ha már, akkor vizet... Részletezzük majd, tényleg nem nehéz, nem bonyolult, nem akar megváltoztatni senkit.