Így maradjon egészséges 65 év felett!

Az idősebb szervezet már nem működik kifogástalanul, ám a dietetikus tanácsait betartva számtalan betegséget lehet elkerülni.

Az emésztés 65 év felett már nem működik kifogástalanul, ezért idősebb korban nagyon fontos a tudatos táplálkozás. Gyengül az ízérzékelés is, aminek következtében sokan túlsózzák, cukrozzák és fűszerezik az ételt, ami már komoly egészségkárosodáshoz vezet. Megoldásként három, változatosan összeállított étkezést javasol az idősebbeknek Veresné Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Mindegyik étkezésnek tartalmaznia kell az izomtömeg megőrzését szolgáló állati fehérjét, a csontritkulás ellen pedig magas kalciumtartalmuk miatt a tej és tejtermékek fogyasztása elengedhetetlen. Arra is oda kell figyelni, hogy minél kevesebb legyen a zsír, több a zöldség és gyümölcs, és az étrend részét alkossa a teljes kiőrlésű gabona, valamint hidegen sajtolt olajok.

A hús, tej és tojás azért is fontos, mert csak ezek tartalmaznak a vérképzéshez szükséges B12-vitamint elegendő mértékben. A kevés hús fogyasztása vashiányt is okozhat. Mivel az idősebbek általában keveset mozdulnak ki otthonról, így napfény hiányában szükség lehet a D-vitamin pótlására is. Ha valaki bármilyen okból nem tudja ily módon alakítani a táplálkozását, mindenképpen konzultáljon az orvosával, miképp biztosítsa szervezete számára a szükséges anyagokat.

A dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy 65 év felett csökken az energiaszükséglet: nőknek 1800, a férfiaknál maximum 2300 kilókalóriára van szükség. A túlsúly pedig tudvalevően káros hatással van a keringésre, az ízületekre és az anyagcserére is. Fontos a megfelelő folyadék fogyasztása is. Tudatosan, mert idősebb korban az ember kevésbé érzi a szomjúságot, vagy elfelejt inni. Nőknél kettő, míg férfiak esetében két és fél liternyi az ajánlott napi folyadékmennyiség, aminek egy részét leves, gyümölcs, zöldség formájában is el lehet fogyasztani.

Kapcsolodó termékek