Így pótolja a vitaminokat a dietetikus szerint
Télen az ember inkább bezárkózik, inkább a zsíros ételeket részesíti előnyben. Aztán náthás lesz, influenzás... A szakértő segít.
Hiába ez a nátha és az influenza időszaka, az ember nem igazán kívánja a zöldséget, gyümölcsöt. Márpedig a betegségek elkerüléséhez nagyon nagy szükségünk van ásványi anyagokra és vitaminokra.
Télen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztani. Ráadásul kevesebb napfény ér minket, ezért fokozottabban oda kell figyelnünk a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására, hogy immunrendszerünk elég erős legyen a betegségek elkerüléséhez, legyőzéséhez - figyelmeztet Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikai tanácsadója.
Mit tegyünk? Például ne mondjunk le a napfényről. Legalább hétvégén mozduljunk ki otthonról, sétáljunk, kiránduljunk, sportoljunk a szabadban. Természetesen ne feledkezzünk meg a friss zöldségekről, legyen szó egy hidegen sajtolt olajjal megbolondított salátáról, vagy nyers zöldséges mártogatósról.
A gyümölcsök is adják magukat, narancs, banán, kivi, mandarin formájában olcsón hozzájuthatunk a friss áruhoz. A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a korszerű eljárásoknak köszönhetően ma már vitamin- és ásványianyag-tartalmuk jelentős részét megőrzik, és a dietetikus nagyon ajánlja a savanyúságokat is.
Nagyon fontos emellett a kiegyensúlyozott étrend, hiszen kiváló vitaminforrás többek között a máj, a tojás vagy a különböző növényi olajok is. Az étrendkiegészítőket Tarnai Irén hasznosnak ítéli, de felhívja a figyelmet: ezek a készítmények csak kiegészíthetik, de nem pótolhatják a kiegyensúlyozott táplálkozást.