Igyon nyugodtan kakaót!

Van annál jobb, mint hideg, téli estéken bevackolni magunkat egy csésze forró kakaóval? És még egészséges is lehet.

A kakaó vagy kakaófa a trópusokon termő növény, amit mi használunk belőle, az a magja. Szárítják és fermentálják, majd megpörkölik és megőrlik. A folyamat közben a kakaóbabban számos kémiai folyamat zajlik le, amelyek hatására kialakul a jól ismert szín és aroma, nedvességtartalma pedig minimálisra csökken. 

Így jut el hozzánk, az utánozhatatlan íz mellett pedig

  • magnéziummal,
  • foszforral,
  • rostokkal,
  • alkaloidokkal és
  • polifenolokkal látja el szervezetünket. 

Utóbbi egy természetes sejtvédő antioxidáns, hasonló szerkezetű anyagokat találunk például a vörösborban, a piros bogyós gyümölcsökben vagy a kávéban. 

Kevés "koffeint" is tartalmaz, három deci kakaó 10-40 mg-ot, vagyis a kakaó élénkít is. Pontosabban nem is koffeinről van szó, hanem egy annak megfelelő alkaloidról, a teobrominról. Élettani hatásai tízszer gyengébbek a koffeinénél, nem befolyásolja lényegesen a központi idegrendszer működését. 

Egy Panamában végzett kutatás is bizonyította, hogy a kakaó segít csökkenteni olyan civilizációs betegségek kockázatát, mint a daganatos elváltozások, a cukorbetegség vagy a szív és érrendszeri problémákból adódó bajok. 

Egy baj van a kakaóval, de arról sem ő maga tehet: édesen szeretjük, ezésrt hajlamosak vagyunk "túlcukrozni", illetve sokan a rengeteg cukrot tartalmazó, azonnal oldódó kakaóporokat részesítik előnyben.