Ilyen az egészséges szaloncukor
Mentes az adalékanyagoktól, nem hizlal és otthon elkészíthető.
A karácsonyfán elmaradhatatlanul himbálódzó szaloncukor Nyugat-Európában már hat évszázada az ünnep része, a csillogó csomagolás rejtette édesség az angyalokat és segítőiket jelképezi. Hazánkban a XIX. században jelent meg.
Fő alkotóeleme a cukor, ezért egészséges soha nem volt, ám a tömegtermelésnek köszönhetően egyes termékek minősége ma már nagyon silány. Főleg az olcsó szaloncukrokra jellemző, hogy sok bennük az adalékanyag. Rendelet szabályozza például a szív- és érrendszerre káros transzzsírsavak maximális mértékét, de a legjobb lenne ezeket teljesen kiiktatni az étrendünkből.
Ezek a zsírok csak feldolgozott termékekben fordulnak elő, így hát a legjobb megoldás, ha mi magunk vágunk bele a szaloncukor-készítésbe - vagy az összetevők alapján kiválasztjuk a legegészségesebb terméket a boltban.
Ha valaki nem sajnálja a fáradságot, az alapanyagokat könnyen beszerezheti akár az interneten is. A "házi szaloncukor" alapja a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé, nyírfa vagy nádcukor. Innentől kezdve ízlés dolga, hogy miből készítjük a tölteléket:
- olajos magvak;
- dió, mandula;
- aszalt gyümölcsök;
- kókuszreszelék;
- mák;
- meggybefőtt;
- vanília.
Az interneten számtalan recept található, és a csomagolás hogyanjára is ötletes megoldásokat találhatunk.