IR-étrend: mik a kérdéses ételek?
Az IR/cukorbeteg diéta kapcsán számtalan szabály van, melyeket fontos betartani az állapot javulása érdekében. Azonban vannak olyan ételek, italok, melyekről nehéz eldönteni, hogy lehet-e őket fogyasztani, vagy sem.
A tej laktóz – azaz tejcukor– tartalma miatt gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, és mindenképp számolni kell a szénhidrát-tartalmával. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy teljes egészében le kell mondanunk a tejről, ám fontos figyelembe venni a napszakot (reggel/este rosszabb az inzulinérzékenység). Azokban az időkben, amikor megengedett némi gyors felszívódású szénhidrát, akkor megfelelő mennyiségben fogyasztható. Ha valaki esetleg a napszaki és a mennyiségi korlát miatt a növényi italokat választaná alternatívaként, akkor fontos, hogy a többi tejtermék fogyasztására viszont fokozott figyelmet fordítson a bennük lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok miatt – mondja Drégely Anikó, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
A tejtermékek igazán egészségesek, így semmiképp sem szabad róluk lemondani, még IR diéta esetén sem. A cukormentes joghurtok, kefírek bátran az asztalra kerülhetnek, ám mivel gyors felszívódásúak, ezért inkább tízóraira, uzsonnára fogyassza őket. Ellenben a túró lassú felszívódású lévén bármikor az asztalra kerülhet, ám arra figyeljen, hogy 100 gramm felett már számolni kell a CH-tartalmával.
Tea, kávé és zabpehely
Kevés olyan dolog van, mely annyira megosztaná még a szakembereket is, mint a koffeinben bővelkedő kávé és tea még a szakembereket is megosztja. Vannak, akik szerint ártalmas és inkább koffeinmentes változatban fogyasszuk őket, ám vannak, akik szerint kifejezetten jót tesznek. A WHO ajánlása szerint napi 0,5-3 csésze jó minőségű kávé/tea az egészséges étkezés része lehet, így ennyit nyugodt szívvel fogyaszthat.
A zabpehely elvileg lassan felszívódó szénhidrát, így az IR-esek bártan fogyaszthatják, ráadásul magas rosttartalma miatt sokáig teltségérzetet is biztosít. Viszont érdekesség, hogy vannak, akik rosszabbul reagálnak rá, és jobban megdobja a vércukorszintjüket. Amikor zabpelyhet vásárol, ügyeljen arra, hogy minél nagyobb szemű legyen, minél kevésbé legyen feldolgozva. Hogy Önre miként hat a zabpehely, csakis vércukorméréssel tudja leellenőrizni: ha jobban megemelkedik, reggelire ne fogyassza, inkább tízóraira.
Gyümölcsök és olajos magvak
Mindenhonnan hallani, hogy az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a gyümölcsfogyasztás. Igen ám, viszont telis-tele vannak fruktózzal, azaz gyümölcscukorral, mely gyorsan felszívódó szénhidrát. Igaz, vannak, melyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák (pl. banán, ananász), ám általánosságban elmondható, hogy mindnek magas a glikémiás indexe. Persze nem kell kiiktatni a gyümölcsöket az étrendből, hiszen fontos vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek, ám fontos, hogy ne akkor fogyassza őket, amikor rosszabb a szervezet inzulin érzékenysége (a legjobb, ha tízóraira, uzsonnára fogyasztja).
Szintén fejtörést szokott okozni az, hogy vajon olajos magvakat lehet-e fogyasztani, vagy sem IR/cukorbeteg diéta esetén. A dietetikusok két csoportra szokták osztani: vannak a számolós és a nem számolós magvak (ez utóbbihoz tartozik pl. a mandula és a pisztácia is, míg a számolóshoz a mogyoró, kesudió). Mivel magas zsírtartalommal bírnak, így, ha az illető súlyfelesleggel rendelkezik, csupán egy marékkal fogyasszon belőlük- tanácsolja Drégely Anikó, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.