Jól teszi, aki gyakran eszik lencsét
Tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a fehérje- és a rosttartalma. Jó hatással van az anyagcserére, a májra, a szív- és érrendszerre: ne csak szilveszterkor együnk lencsét.
A lencse egy Ázsia hegyvidékeiről származó lágyszárú növény, Közép-Európában már a kőkorszakban is termesztették étkezési céllal. Hazánkban is kedvelt a mai napig, sőt a szilveszteri asztal elmaradhatatlan étele: aki újévkor lencsét eszik, adott évben soha nem ürül ki a pénztárcája.
De lencsét nemcsak szilveszterkor érdemes enni, hanem értékes beltartalma miatt egész évben helyet kellene biztosítani számára az étrendünkben. Bőségesen találunk benne A-vitamint és különféle B-vitaminokat és E-vitamint, emellett kalciumot, foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat. Nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjét és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. Összességében a lencse:
- jó hatással van az anyagcserére;
- javítja a májfunkciókat;
- nyugtató hatással bír;
- józékonyan hat a szív- és érrendszerre;
- hozzájárul a vérnyomás stabilizálásához;
- segít csökkenteni a változókori tüneteket.
Fontos még kiemelni, hogy a lencse szénhidráttartalma magas, glikémiás indexe viszont alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, és a diétába is jól beilleszthető.