Kávé: mennyi az ideális mennyiség?

A mértékkel fogyasztott kávé élettanilag előnyös hatásokkal is járhat azon kívül, hogy élénkít. Könnyű azonban túlzásba vinni, ami pedig egészségügyi problémákhoz, és még acélosabb fáradtághoz vezethet.

A kávé a világ legnépszerűbb élénkítője, a koffeintartalmú ital az emberiség nagy részének a mindennapok része, sőt sokak el sem tudják indítani a napjukat egy kávé nélkül. Aztán jön a második, harmadik és a többi, mellé pedig esetleg az ugyancsak koffeintartalmú energiaitalok. Maga a koffein önmagában előnyös élettani hatással bír, ám egy szint fölött már káros, sőt, el lehet jutni a koffeinmérgezés bizonyos stádiumába is. Milyen hatással van az emberi szervezetre, és mennyi az ideális adag?

A koffein előnyei

A koffein gyorsítja az anyagcserét és a légzést, segít felszabadítani a testünkben raktározott zsírt. Növeli az állóképességet, a mozgáshoz szükséges energia megteremtéséhez koffein hatására szervezetünk közvetlenül zsírt éget. Csökkentheti egyes daganattípusok kialakulásának esélyét, ám ehhez már olyan mennyiségre van szükség, ami máshol visszaüt.

Segíti az emésztést, beindítja az epetermelést, segíti a bélmozgásokat, a vesék artériáinak tágításával növeli a vizeletkiválasztást. Egy-egy csésze kávé elfogyasztása tehát leginkább étkezés után ajánlott. Élénkítő hatása tagadhatatlan, olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amely növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, javítja a közérzetet. De nem tart sokáig, 30-40 perc után felszívódik, és visszatér a fáradtság, álmosság. Ha valaki egymás után nyeli a kávékat és energiaitalokat, az egész a visszájára is fordulhat, a fáradtság fokozottan térhet vissza.

A koffein hátrányai

Koffein hatására megemelkedik a szívritmus, ami szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára meglehetősen hátrányos. Erős vízhajtó hatása miatt veseproblémákkal küzdők számára is kérdéses a koffeinbevitel szükségessége, illetve ha túlzásba visszük, izmaink, sejtjeink láthatják kárát.

Ellazítja a nyelőcső izmait, a kávé gyomorégést és refluxot okozhat. Rövid távon felpörget, hosszabb idő után viszont túlpörget a túl sok koffein, stimulálja ugyanis az adrenalin termelését. A gyors szívverés és az adrenalin hatására pedig egy idő után szorongás jelentkezhet. Rossz hír azoknak, akik csak kávéval tudnak felébredni, hogy éh gyomorra egyáltalán nem tesz jót, növelheti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát.

Mennyi az elég?

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy napi három kávéval még épp optimálisan részesülünk jótékony hatásaiból, de elkerüljük a túlzott bevitelt. Leginkább reggel – lehetőleg ne üres gyomorra – és étkezések után fogyasszuk, lefekvés előtt négy órával pedig már tartózkodjunk tőle.

Egy csészényi fekete 50-180 milligrammnyi koffeint tartalmaz, az energiaitalok összetétele viszont nagyon eltérő – a mérsékelt bevitel legfeljebb napi 300 mg-ot jelent. Hatszáz mg felett már megjelenhetnek a koffeinmérgezés tünetei, úgy mint hányinger, émelygés, szédülés, gyakori vizelés, remegés, heves szívdobogás, pánik, szorongás, idegesség, nyugtalanság.

.