Kávézacc - a jövő antioxidánsa
A kávéról tudjuk, hogy mértékkel fogyasztva egyáltalán nem káros, sőt. Most a kávézaccról mutatták ki, hogy helye a legkevésbé sem a szemetesben van.
A kávéban kétféle antioxidáns, polifenolok és feoidok találhatók, több kutatás is azzal az eredménnyel zárult, hogy a rendszeres - ám mérsékletes - kávéfogyasztás segíthet megelőzi a máj-, posztata- és vastagbélrákot, a 2-es típusú cukorbetegséget vagy a Parkinson-kór elkerülésére.
A Navarrai Egyetem kutatócsoportja most arra a megállapításra jutott, hogy a kávézacc, ami egyébként minden háztartásban a szemétben landol, magas antioxidáns-tartalma miatt étrend-kiegészítők bioalapanyagaként szolgálhat. Vizsgálatuk bebizonyította, hogy a "kávémaradványok" négyszer-hétszer több antioxidánst tartalmaznak, mint az elkészített kávé - a legtöbb a filtere, az espresso és a dugattyús főzőkben keletkező zaccban van. A kérdés már csak az, hogyan lehet belőle kivonni.
A maradékot talajjavításra lehet felhasználni, de a háztartásban is hasznos a kávézacc - akár kivonták belőle az antioxidánsokat, akár nem. Néhány felhasználási terület:
- semlegesíti a szagokat - például a hűtőszekrényben;
- növények köré szórva megóvja őket a hangyáktól;
- jó folttisztító, bútorápoló és macskariasztó.