Kezdje a napot zabpehellyel!
Finom, olcsó, ezer módon variálható, és olyan, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ami hosszan tartó energiával látja el a szervezetet. Ez a zabpehely.
A zabkása őseink egyik legfontosabb étele volt, és nem véletlenül: a modern táplálkozástudomány egyre több jótékony hatását fedi fel. A boltok polcain a gabonából készült "pehellyel" találkozhatunk. Akár keksz, sütemény, reggelizőpehely formájában, akár ömlesztve. Utóbbi esetben is felhasználhatjuk müzlikbe, vagy joghurttal keverve egy kis pihentetés után. A neten számtalan recept olvasható.
Egészséges és tartalmas napindító
De meg is főzhetjük vízzel vagy tejjel, majd ízlés szerint ízesíthetjük mézzel, gyümölcsökkel, joghurtokkal - a lehetőségeknek tényleg csak a képzelet szab határt. No, de miért egyen az ember zabot?
Elsősorban azért, egyszerű, gyors és nagyon tápláló reggelit nyerünk vele. Ismerve a kiegyensúlyozott táplálkozás, ezen belül is a napi első étkezés fontosságát, rohanó világunkban ez már önmagában fontos. Nagyon gazdag szénhidrátokban, amelyek hosszan biztosítják a megfelelő energiasztinet, így az egyenletesen jó teljesítményt. Nincs benne zsír, és kalóriatartalma sem kiemelkedő, magyarul nem fogunk elhízni tőle.
Sokáig biztosítja a teltség érzését, vagyis meggátolja, hogy az ember össze-vissza egyen, nassoljon a következő étkezésig.
Vigyáz a vércukorra, vérnyomásra, és tisztít
Egy oldható rostot, béta-glükánt tartalmaz. Ez az emésztés során egyfajta zselés anyaggá alakul, növeli a táplálék viszkozitását, lassul az emésztés, és megnő a szénhidrátok felszívódási ideje. Magyarán nem engedi, hogy a vércukor szintje megszaladjon.
A béta-glükán egyes kutatások szerint gátolja a baktériumok tovaterjedését, erősíti az immunrendszert, fitovegyületei pedig különböző krónikus betegségek, a rák egyes fajtái ellen védenek. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a vérnyomás és a koleszterin szintjének szabályozásához, rosttartalma "átmossa" a beleket, de szabályozza a refluxot is.
Gazdag B- és E-vitaminban, vasat, magnéziumot, foszfort, kalciumot, káliumot, szelént és mangánt tartalmaz. Egy szó, mint száz, a zab reggelire, ebédre, tízóraira, vagy csak úgy, a nap folyamán bármikor táplálkozásunk fontos és értékes eleme.