Kezdjen el ételként nézni a szöcskére

Egyre hamarabb a végére érünk azon erőforrásoknak, amelyeket a Föld adott évre biztosítani tud az emberiség számára. A mai naptól tartalékainkat, jövőnket éljük föl. A rovarevés már csak ezért sem ördögtől való, lehet, ez lesz az egyetlen megoldás.

Ma már a klímaváltozás is tény, azt pedig régóta nem vitatja senki, hogy a Föld túlnépesedik. Idén például augusztus 8-án érkezett el a túllövés napja, vagyis amit a 2016-ból hátra lévő csaknem négy hónapban fogyasztunk, már bolygónk tartalékaiból tesszük. Minden szempontból. Az emberiség táplálása már ma is probléma, a közeljövőben pedig egyre égetőbb kérdés lesz.

És itt jönnek a képbe a rovarok, amelyek részmegoldást jelenthetnek a közeledő úgynevezett "fehérjekrízisre". A világ számos pontján mindennapos dolog a lárvák, kifejlett rovarok fogyasztása, Európában inkább csak kuriózumként fordulnak elő egyes csokoládé bevonatú szöcskelábak például.

Egységnyi fehérjét rovarokból előállítani kisebb környezetterheléssel jár, mint bármilyen ma tenyésztett háziállat húsából. És épp az augusztus 8-ai túllövés napja bizonyítja, hogy ez fontos, ha nem perdöntő érv.

Ha nagy volumenben nézzük, nyilván senkinek nem kellene egész csótányokat vagy kabócákat elrágcsálnia, a rovarokban található értékes tápanyagokat nyilván feldolgozva tennék a finnyás fogyasztó elé. Mert vitán felül áll, hogy nagyon jól járnánk vele.

Nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, tucatnyi vitamint, ásványi anyagot, zsírsavakat és szénhidrátokat. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint pedig a megfelelően "előállított" rovarok nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint bármilyen hús.