Kezdjünk el barátkozni a gyömbérrel
A gyömbért önmagában nehéz finomnak nevezni, viszont egészségügyi szempontból nagyon is érdemes mindennapjaink részévé tenni. Főként az őszi-téli időszakban.
A gyömbér egy Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény, amelynek a konyhában és a házipatikában is a gyökértörzsét hasznosítjuk. Intenzív, csípős íze okán nem számít sokak kedvencének, de előnyös egészségügyi hatásai miatt érdemes vele megbarátkozni.
A gyömbér gyógyhatását a világ számos kultúrája felismerte, őshazájában, Indiában a test és a lélek erősítésére alkalmazta, hajósok tengeribetegség ellen fogyasztották, a középkori Itáliában vágyfokozókén tekintettek rá, és a kínai orvoslás is régóta használja. Az ezerarcú gyógynövény tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gazdag beltartalmának köszönhetően:
- Erősíti az immunrendszert, vírus- és baktériumölő hatású, kifejezetten ajánlott nátha és
- influenza tüneteinek enyhítésére.
- Természetes fájdalomcsillapító, enyhíti a migrént, a torokfájást és s köhögést.
- Jótékony hatással van az emésztőrendszerre: oldja a görcsöket, az émelygést, hányingert, javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, a hasfájást, a hasmenést.
- Gyulladáscsökkentő hatású, e tulajdonsága testszerte kamatozik, legyen szó akár izom- és ízületi fájdalmakról, reumáról.
- Csökkentik a menstruációs fájdalmakat, elviselhetőbbé teszi a terhesség alatti reggeli rosszulléteket.
- Csökkenti a vércukor és a koleszterin szintjét, gátolja a vérrögképződést és erősíti a szívet, így a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is lehet szerepe.
A gyömbér gyógyhatása akkor a legoptimálisabb, ha nyersen, vagy kíméletes eljárással készült étrend-kiegészítők – kapszula, tea, illóolaj és egyéb kivonatok – formájában fogyasztjuk. Utóbbi ajánlott azoknak is, akik nem tudják elfogadni az ízét.