Ki ne hagyja a körtét!
Szürke eminenciásként jelenik meg mellettünk minden ősszel, használjuk, de nem ismerjük. Itt az ideje, hogy elkezdjük értékelni.
Nem kérdés, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található, élettani szempontból értékes anyagokat szervezetünk természetes formájukban tudja a legkiválóbban hasznosíthatni. Ha valaminek nincs idénye, érdemes olyan feldolgozott formáját választani, amelyben adott terméknek a legkevesebb "beavatkozást" kellett elviselnie. Körtéről lévén szó, gondolunk itt a bio levekre, pürékre, természetes eljárással készített kivonatokra.
Merthogy sok jótól fosztjuk meg magunkat, ha a körte nyújtotta előnyöket csupán erre a pár hétre korlátoznánk. Segíti az emésztést, szabályozza a bélműködést és enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait. Jó hatással bír a köszvényre és a reumára, érelmeszesedésre, az idegrendszerre, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően pedig kifejezetten előnyös fogyókúra idején.
Kisbabák számára ajánlott "első gyümölcs" a körte, mert ritkán vált ki allergiás reakciót. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és rezet, olyan oxidáns anyagokat, amelyek erősítik az immunrendszert. Minél érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst remélhetünk tőle.
Gazdag élelmi rostokban, amelyek a rézzel karöltve kifejezetten jó irányba tereli a vastagbél működését. Kiváló természetes forrása a cinknek, kalciumnak, káliumnak, magnéziumnak és vasnak, a vitaminok közül pedig a C mellett az A-, B1-, B2-vitaminokat érdemes említeni.