Kiváló fogyókúra: D-vitamin

Egy friss kutatás szerint a D-vitamin megfelelő bevitelével akár öt kilótól is megszabadulhatunk.

A szervezet megfelelő D-vitaminellátottsága tucatnyi nagyon komoly betegség, állapot kialakulását képes megakadályozni. Emellett újabban kiderült az is, remek immunerősítő, segít megelőzni a náthát, influenzát. Mivel azonban mi magunk állítjuk elő a napfény segítségével, az őszi-téli időszak végén a magyarok több mint 90 százalékánál D-vitaminhiány alakul ki. Talán nem is túlzás azt mondani, téli pótlása életbevágóan fontos, és elsősorban vitaminkészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel biztosítható. 

Egy friss kutatás a D-vitamin további előnyeit is feltárta. Jelesül, hogy e vitamin hiánya összefüggésben áll a súlygyarapodással és elhízással. A Milánói Egyetem kutatói először azt állapították meg az általuk vizsgált 400 túlsúlyos felnőttről, hogy D-vitaminszintje egyiküknek sem éri el az optimális szintet. 

Ezek után három csoportba osztották őket, az egyik nem szedett D-vitamint, a második havonta 25, míg a harmadik 100 ezer nemzetközi egységnyit kapott. Hat hónap elteltével - miközben mindhárom csoport tagjai kiegyensúlyozott, alacsony kalóriatartalmú étrendet tartott - csak azon alanyok D-vitaminellátottsága volt kielégítő, akik a legmagasabb dózist, azaz 100 ezer egységet szedtek naponta. 

És jelentős volt a fogyás is. A havi 25 ezer egységnyi D-vitamint szedők átlagosan 3,8, míg a 100 ezer egységet kapók átlag 5,4 kilogrammot adtak le. Derékbősége az előző csoportnak 4, utóbbinak 5,48 centivel csökkent. Mit jelent ez? Hogy a D-vitamin pótlása segíti a fogyást, és felerősíti a csökkentett kalóriatartalmú étrend hatását.