Kövér porcsin: a legcsodálatosabb gaz

Mindenki találkozott már vele, de kevesen ismerik: a kövér porcsin gyakori „gyomnövény” sokoldalú és jelentős egészségügyi hatásokkal.

A kövér porcsin a porcsinfélék családjába tartozó egynyári növény, Ázsiában őshonos, de Európa, Amerika és Afrika mérsékelt éghajlatú területein is előfordul. Hazánkban gyakori, mezőgazdasági szempontból gyomnövényként tartják számon. Külseje elég jellegzetes. Körülbelül 30 centisre nő, húsos kúszószárain tojásdad alakú, fényes, pozsgás levelek ülnek.

Ha nem a szántók irányából nézzük, a kövér porcsin sokoldalú és hasznos gyógynövény, bár ezt az oldalát igen kevesen ismerik. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül gazdag omega3 zsírsavakban. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, béta karotint, glutationt, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium, kálium, magnézium és foszfor érdemel említést. Értékes összetevőinek köszönhetően a kövér porcsin a teljesség igénye nélkül:

  • remek immunerősítő;
  • antioxidáns hatású;
  • gyulladáscsökkentő;
  • mérsékli az érelmeszesedés kialakulásának esélyét;
  • védi az artériákat;
  • segít a szív és érrendzseri problémák megelőzésében;
  • vértisztító, vérzéscsillapító hatású;
  • segít reumás panaszok esetén;
  • hozzájárul az aranyér kezeléséhez.

A kövér porcsin fogyasztható nyersen, salátákban, szendvicsekben, de levesként, főzelékként vagy teaként is.