Krómmal a cukorbetegség ellen!
A króm egy olyan létfontosságú nyomelem, amelyet csak extrém esetben, munkahelyi ártalomként lehet "túladagolni". A mikroelem legfontosabb feladata a szervezetben, hogy segít stabilizálni a vércukor szintjét, segít megelőzni a cukor- és koszorúér-betegségeket, de hozzájárul a fogyáshoz is. Lássuk, mit is jelent mindez.
Bár a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel a 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében is, a szövetek ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, ami a vércukorszint nehézkes kontrolljában nyilvánul meg. Testünk krómtartalékainak feltöltésével a vércukor szintje jellemzően csökken és az ingadozás is kezelhetőbbé válik.
A króm elősegíti a súlyvesztést, mivel hatással van a glükóz és a zsír anyagcseréjére, valamint kedvezően befolyásolja a zsír és izom arányát. Emellett csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét, vagyis a zsír égetését. Edzések során javítja a kalóriaégetés hatásfokát, ám közben "elhasználódik", rendszeres testmozgás esetén a króm utánpótlása sem maradhat el. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, és a vérnyomás optimális szinten tartását.
Természetes krómforrás például a gomba, sörélesztő, hús, hagyma, sajt, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonamagvak. Nehezen szívódik fel a szervezetben, ezért sokkal inkább hiányától, mint túladagolásától kell tartani. Felnőtteknek napi 40 mikrogrammra van szükségük, ha nincs meg ez a mennyiség, az idegességben, fáradtságban, glülózintoleranciában mutatkozik meg. Mivel ételeink nem mindig tartalmazzák kellő mennyiségben, a króm pótlására a táplálékkiegészítők mutatkoznak a legideálisabb megoldásnak. Túladagolásától normál körülmények között nem kell tartani, krómmérgezést eddig csak munkahelyi ártalomként, a fémmel dolgozók körében észleltek.