Különbség a csokik között: zsír és cukor

Kalóriatartalmát tekintve nem igazán tér el egymástól a tej- és az étcsokoládé, csupán az arányok térnek el

A csokoládét szokás úgy kezelni, mint egyenes belépőt a túlsúly, a pattanások és a fogszuvasodás világába, pedig ennél sokkal árnyaltabb a kép. Sőt. A kakaó enyhe vérnyomáscsökkentő hatással bír, a csokoládéban található koffein, anamid és polifenol stimulálja a központi idegrendszert, jókedvet eredményez.

A közvélekedéssel ellentétben a csoki és a pattanások megjelenése között semmiféle tudományosan bizonyítható összefüggés nincs, vagyis a bőrünket közvetlenül nem veszélyezteti. Az viszont tény, hogy a zsírban és cukorban gazdag táplálék általánosságban kedvez a pattanások kialakulásának.

Az étcsokoládé alapja a kakaómassza, kakaóvaj és a cukor, kakaótartalma legalább 43 százalék, a jó minőségű termékeké 60-70 százalék, vagy még ennél is magasabb. Magas az antioxidáns-tartalma, és érdemes tudni, hogy kalóriatartalomban az étcsoki és a tejcsoki nem sokban tér el egymástól, csak a cukor és a zsír aránya más. A tejcsokoládé összetételét tekintve 25-35 százalékos kakaótartalma mellett kakaóvajból, cukorból és tejporból áll – a tejcsokoládé 35 százalékos zsír- és 50 százalékos cukortartalmával valódi energiabomba.

Ökölszabályként elmondható, hogy minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál több benne a zsír, és minél kevesebb benne a kakaó, annál több a cukor. Az úgynevezett fehér csoki pedig nem is valódi csokoládé, hiszen nélkülözi a kakaóport: kakaóvajat, cukrot és tejport tartalmaz.

Fontos azt is tudni, hogy a kakaóban lévő teobromin mérgező a kutyákra, a macskákra és sok más állatra nézve.

Kapcsolodó termékek