Legyen ecet az asztalon, megéri!
Az ecet az ember ősi, számos területen hasznos segítője - alkoholból képződik ecetbaktérium munkájának eredményeként. Sokoldalú tisztítószer, de kifejezetten hasznos az egészség megőrzésében, betegségek kezelésében is - az ízétől sem kell félni, arra is van megoldás.
Itt írtunk bővebben arról, hogy a kémiai úton előállított, 10-20 százalékos ecettel tucatnyi módon kiválthatók a környezetszennyező, drága tisztítószerek. A biológiai erjesztéssel készült ecetet viszont vétek lenne a lakásban "szétlocsolni". Az asztalon a helye, hasznosítsuk jó pár előnyös élettani tulajdonságát.
A leggyakrabban szőlőből és almából erjesztenek ecetet, de gyakorlatilag minden gyümölcsből előállítható. Általános hatásait azért nehéz összefoglalni, mert minden fajtája tartalmazza az alapanyagként használt gyümölcs jótékony hatásait is. Azért nem is lehetetlen.
Kezdjük azzal, hogy tucatnyi fontos ásványi anyag és vitamin található benne, amelyek az immunrendszer erősítése, az általános egészségmegőrzés szempontjából fontosak. Fertőtlenítő, baktériumölő hatása miatt az ókor óta használnak ecetet sebfertőtlenítésre például. Napjainkban köhögés, torokgyulladásra belélegezve, mézzel keverve belsőleg, vagy gargarizálásra. Horzsolások, kisebb vágások fertőtlenítésére ma is nyugodtan alkalmazhatjuk, de szembeszáll a gombás fertőzésekkel is.
Ecetes borogatással nyilván mindenki találkozott már, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató tulajdonságai okán gyógyítja a napégést, a különböző bőrirritációkat, ízületi fájdalmakat. Serkenti a véráramot, kifejezetten kellemes, ha az ember ecettel dörzsöli be fáradt, megdagadt lábait. Ha étrendünkben rendszeresen szerepel ecet, hozzájárulhatunk a koleszterinszint csökkentéséhez, ezáltal szinten tarthatjuk a vérnyomást, és gátolhatjuk a szívbetegségek kialakulását.
Megoldja a gyomorsav hiánya miatt kialakuló emésztési zavarokat, megakadályozza a puffadást, és segíti a fogyást. Utóbbi annak köszönhető, hogy az ecet gátolja a zsírok z ecet csökkenti a vércukorszint étkezés utáni megugrását, vagyis cukorbetegség megelőzésében, kezelésében is hasznos partner. Magas antioxidáns-tartalma miatt segíthet meggátolni egyes rákos megbetegedések kialakulását.
Intenzív illata és íze miatt sokan még akkor is irtóznak az ecettől, ha csak minimális mennyiségben van jelen salátán, egy tál ételben. Nekik azokat a kapszulákat és tablettákat ajánljuk, amelyek kellemetlenség nélkül, egy nyeléssel biztosítják összes jótékony hatását.