Mangosztán az istenek gyümölcse
Ha a szív- és érrendszeri problémák, a rákos megbetegedések és számos más kór ellen hatásos antioxidánsok leggazdagabb természetes forrását keresi, megtalálta. Bemutatjuk a mangosztánt. Úgy tartják, Buddha fehér elefánton utazva, napkeltekor pillantott meg egy gyümölcsöt, és ha már az útjába került meg is kóstolta. Érezve pedig jótékony hatásait megáldotta, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta.
Ez a mangosztán, az istenek gyümölcse. Örökzöld fája akár 25 méter magasra is megnő, a trópusokon él Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában.
Hadrendbe áll a szervezet
Mandarin méretű gyümölcsének vastag, bíborbarna héja alatt féltucatnyi húsos, krémes állagú fehér gerezd rejtőzik egy-egy maggal a közepében. Mint egy óriási, lédús fokhagyma, az íze viszont kellemesen édes, kissé pikáns. A kellemes íz mellé pedig számtalan jótékonyhatás társul: gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, vasban, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban. Ami azonban ennél is fontosabb, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat.
Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei, amelyek egy részéhez csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni. Szerepük, hogy semlegesítsék a testünkben természetes módon és a környezeti ártalmak hatására keletkező szabadgyököket. Ezek ellen szervezetünk egy darabig sikerrel képes harcolni, ám idővel gyengül a védekezőképessége, és a szabadgyökök kifejtik káros hatásukat.
A mangosztán a természet csodafegyvere
A lista meglehetősen hosszú: az öregedéstől a daganatos megbetegedéseken keresztül a szív- és érrendszeri problémákig számtalan kórképért tehetők felelőssé. Az antioxidánsok tehát segítenek a szabadgyökök semlegesítésében, magyarul a belőlük fakadó betegségek megelőzésében. Mai "bekapok egy falatot munka közben" lepergő életünk során még a kiegyensúlyozott, változatos étrend összeállítása is lehetetlen küldetés. Az egyre brutálisabb környezeti ártalmak kivédéséről ne is beszéljünk, a tetnek tehát segítségre van szüksége.
A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó antioxidáns vegyületek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és az E-vitaminnál. A természetben több mint 200 féle xanton-jellegű vegyület létezik, ebből a mangosztán 17-et tartalmaz. Ezzel pedig jelen ismeretink szerint ez a gyümölcs a flavonoidok leggazdagabb természetes forrása.
Amíg nem késő...
Az etnobotanikus, dr. James Duke vizsgálatai alapján a mangosztán 138 kedvező hatását sorolta fel. Többek között csökkenti a vérzsír szintjét, a vérnyomást és a vércukor szintjét, védi a szívizmot. Segíti a Parkinson- és Alzheimer-kór elleni küzdelmet, de gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását is kimutatta. Ennek mentén lázcsillapító, ínybetegségeket megelőző hatása is ismert. Enyhíti a hasmenést, segíti az emésztést és bélműködést, oldja a szorongást és nem utolsó sorban lassítja az öregedést.
Mindettől függetlenül természetesen az istenek gyümölcse, a mangosztán sem az "élet vize". De nagyban segíti szervezetünket a rohanó életritmus, műanyaggal telepakolt ételek és italok, a minden levegővételnél testünkbe áramló mérgek elleni harcban. Főleg amíg még nem késő, amíg még nem történt meg a baj.