Megcsavarják a gyomrát a cukorpótlók? Segítünk!

Teljesen természetes, hogy a cukoralkoholok hasmenést, puffadást okoznak. Az első szabály a fokozatosság, majd a problémát okozó termék kiváltása. Számos lehetőség van.

A cukor hizlal, ez tény. Napi szinten egy átlagos ember rengeteg cukrot juttat a szervezetébe még úgy is - például üdítőitalokon keresztül -, hogy nem kifejezetten a kristálycukrot kanalazza. És több szempontból is nagyon káros. Egészségügyi szempontból kifejezetten ajánlott a cukor más édesítőkkel való pótlása, inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén pedig egyenesen kötelező. 

Legyen szó akár természetes, akár mesterséges édesítőről, az átállás sokakat megvisel: hasmenés, puffadás lép fel. 

A nyírfacukor vagy xilit például kiváló választás, édesítőereje a hagyományos cukoréhoz hasonló, és ebből hő hatására sem veszít. Lassan szívódik fel, cukorbetegek is fogyaszthatják, vagyis tényleg minden szempontból ideális cukorpótló. Hátránya viszont, hogy - főleg az arra érzékenyeknél - kellemetlen mellékhatásokat vált ki, emésztési gondokat, a fent már említett hasmenést, puffadást. 

A mennyiséggel sem érdemes játszani, a tüneteket okozó határ mindenkinél más. Ugyanez igaz a többi, úgynevezett cukoralkoholra, a szorbitra és a maltitra például. De van megoldás, ez pedig Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a fokozatosság. A szervezet lassan hozzászokik a xilithez, ezért kis mennyiséggel kell kezdeni, majd lassan emelni az adagokat. 

Ha a cukorpótlók fogyasztásakor emésztési problémák lépnek fel, egyébként sem kell rögtön kétségbe esni, a puffadást és hasmenést nyugodtan írjuk a cukoralkoholok számlájára. Érdemes viszont felkeresni egy szakembert, aki javaslatot tesz a fokozatosságra, illetve összeállít egy listát a szóba jöhető cukorpótlókról, magyarul megmondja, milyen lehetőségeink vannak az édesítésre.