Megéri gyakran sárgarépát fogyasztani
Egyik legkedveltebb zöldségnövényünk nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amelyből főzés után ráadásul még több hasznosul. Emellett többféle vitamint és ásványi anyagot találunk benne, jót tesz a bőrnek és erősíti az immunrendszert.
A sárgarépa ételeink egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, egész évben rendelkezésünkre áll. Őse az Európában és Délnyugat-Ázsiában honos vadmurok: az emberek jó négyezet éve fogyasztják, nemesítése a késői római időkben, mintegy két évezrede kezdődött. Több színváltozata ismert, a narancssárga fajta – amelyből magyar elnevezése is származik – a XVII. században jelent meg.
Egyik legfontosabb zöldségnövényünk kiváló forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és egyéb, élettanilag hasznos vegyületnek. Akár 50 százaléka is hozzáférhetővé válik. Gazdag C- és K-vitaminban, de nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint is.
A leglényegesebbek azonban a karotinok (100 gramm répában 5-64 mg), ezeken belül is főként a répa színét is adó, erős antioxidáns hatású béta karotin. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná, ami azért fontos, mert az A-vitamint túladagolhatjuk, így viszont csak a szükséges mennyiségben képződik.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben a sárgarépa megfőzve hatékonyabb, mint nyersen. Ez azért van, mert vastag sejtfalai miatt a benne lévő béta-karotin mindössze 25 százalékbanhasznosul. Ha azonban főzéssel megpuhítjuk a sejtfalakat, a szervezet számára a béta-karotin.
Kalóriatartalma nagyon alacsony, rosttartalma viszont nagyon magas. Segíti a belső szervek és az artériák tisztán tartását, csökkenti a keringési betegségek kockázatát. A répa fogyasztása jót tesz a bőrnek és hatékony immunerősítő. Az ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket találunk benne.