Méhpempő: szuperélelmiszer a méhektől
A rovarok garatmirigyének váladékáról van szó, erősíti az immunrendszert, hatékonyan segít többek között csontritkulás, ízületi és idegrendszeri problémák esetén.
A méhpempő egy szuperélelmiszer, amit méhek állítanak elő. A fogalomnak nincs mindenki által elfogadott definíciója, magas tápanyagtartalommal bíró anyagokat neveznek szuperélelmiszernek, amelyeknek jótékony egészségügyi hatásuk van. Több, mint marketingfogás. Természetes, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerekről van szó.
A méhpempő pedig a méhek garatmirigyének váladéka. Ezzel táplálják a méhkirálynőt egész élete során, a fiatal dolgozókban termelődik. Fehéres, zselés állagú anyag enyhe gyöngyházfényű csillogással, és nincs jó íze: picit cukros, savanykás, savas, szúrós. Vagyis ha a méhpempő finom, kezdjen el gyanakodni, hogy a termék nem száz százalékban az, aminek hitte.
Hatása páratlan. Anyagából a szervezet képes hormonokat építeni, olyat, amilyenre szüksége van: ösztrogént, tesztoszteront, progeszteront vagy inzulint. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, főleg az idegrendszerre jótékony hatású B-vitaminokból tartalmaz sokat. Egyedüli forrása az acetilkolinnak és a 10-HDA savnak.
Az egyik leghatékonyabb idegrendszer-stabilizáló anyag, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterint, gyulladáscsökkentő, jó hatással van a csont- és ízületi problémákra, fiatalítja a bőrt és a hajat. Kifejezetten hatékony ízületi gyulladásra, reumára, porckopásra és csontritkulásra.